Compost Saga 2: Στο κήπο, τι πρέπει να ξέρω σχετικά με το κόμποστ;


Έχετε πειστεί και είστε έτοιμοι να αγοράσετε το κάδο σας. Για να μην πάτε χωρίς καμία προετοιμασία, δείτε παρακάτω τα βασικά για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Κάδος κομποστοποίησης κήπουΟι μαύροι κάδοι κομποστοποιούν με ταχυτέρους ρυθμούς από ότι οι αντίστοιχοι πράσινοι διότι απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία και έτσι διατηρούν υψηλότερες θερμοκρασίες, ξεθωριάζει πιο αργά επίσης.

Ο μέγεθος του κάδου πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κήπου σας. Όσο μεγαλύτερος ο κήπος τόσο μεγαλύτερο κάδο χρειαζόσαστε.

ΠροσοχήΑν ο κάδος είναι μεγαλύτερος από ότι χρειάζεστε, θα παραμένει μισοάδειος με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά.

Πρέπει να τοποθετείται πάνω σε επίπεδο αφράτο χώμα και μόνο. Ποτέ σε μπετό, πλακάκι κλπ. Ο κάδος στραγγίζει στο χώμα και μόνο από το χώμα μπορούν να εισέλθουν στο κόμποστ οι ωφέλιμοι οργανισμοί.

Δεν πρέπει να έχει πολύ αερισμό γιατί μειώνει την υγρασία και στεγνώνει τα υλικά μέσα στο κάδο με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία της μετατροπής σε κόμποστ. Ο αερισμός του κόμποστ (σωρού) γίνεται από τακτικό ανακάτεμα του κόμποστ.

ΠροσοχήΚατά το ανακάτεμα να προσέχετε να μην μπερδεύετε το έτοιμο κομπόστ με τα φρέσκα υλικά.

TIPs:

  • Αν ένας κάδος γυρίσει σε αναερόβια ζύμωση[1] και αρχίσει να μυρίζει σημαίνει πως δεν λειτουργεί σωστά. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να γίνει η επαναφορά της αερόβιας ζύμωσης με τον σωστό αερισμό (Ανακάτεμα του σωρού) και με προσοχή στις σωστές αναλογίες αζώτου άνθρακα (Ιδανική αναλογία =1:30) του κομποστοποιούμενου σωρού.
  • Το ιδανικό ΡΗ για τη διαδικασία της κομποστοποίησης είναι το ουδέτερο 7. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε  σταθεροποιητής PH, γεωργικό ασβέστιο (CaO). Ειδικά επεξεργασμένο ανεβάζει το ΡΗ του σωρού μέσα στον κάδο, εξουδετερώνει την οξύτητα και συμβάλλει έτσι, ώστε να μην είναι όξινο το περιβάλλον μέσα στον κάδο κομποστοποίησης.

Σχετικά άρθρα:

Πηγές:

http://veltiotiki.gr/content/blogcategory/2/2/

http://www.compost.org/FrenchDomicile.html


[1] Οι αναερόβιοι μικροοργανισμοί παράγουν χημικά που βλάπτουν την ποιότητα του κομπόστ καθώς επίσης κατά την διαδικασία της διάσπασης παράγουν υδρόθειο (και ο κάδος μυρίζει άσχημα) & μεθάνιο (βλαβερό αέριο θερμοκηπίου).

3 responses to “Compost Saga 2: Στο κήπο, τι πρέπει να ξέρω σχετικά με το κόμποστ;

  1. Παράθεμα: Compost Saga 1: Τι είναι η κομποστοποίηση και τι κερδίζουμε; | MissBlue Blog.gr·

  2. Παράθεμα: Compost Saga 4: Ποια απορρίμματα πάνε για κομποστοποίηση; | MissBlue Blog.gr·

  3. Παράθεμα: Compost Saga 3: Κομποστοποίηση στο μπαλκόνι ή στη κουζίνα | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s