Τι προσέχω όταν αγοράζω καλλυντικά;


Κατά την προσπάθεια να δημιουργίσουμε ένα an e-shop με βιολογικά καλλυντικά στην Ελλάδα, ανακάλυψα και έμαθα πολλά για τα βιολογικά προϊόντα. Δυστιχώς, συνειδητοποιήσαμε ότι οι τιμές ήταν πολύ υψηλες για πολλά προϊόντα όπως τα καλλυντικά (3€ για ένα απλό αφρόλουτρο ενώ έχει 6,5€ το βιολογικό αφρόλουτρο). Οπότε τι έμαθα να προσέχω? Πως μπορούμε να προστατευτούμε  αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε βιολογικό αδφρόλουτρο/καλλυντικό?

Εάν μπορείτε να πάρετε το χρόνο να διαβάσετε την ετικέτα των προϊόντων που αγοράζετε, αυτό είναι το πρώτο βήμα στο να γνωρίζετε τι χρησιμοποιείτε. Από τότε που τα βιολογικά προϊόντα γίνονται σιγά σιγά στη μόδα, ένα όνομα που αναφέρεται συχνά είναι «παραβένες». Οι παραβένες «είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε καλλυντικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες»[1]. Αυτά τα συντηρητικά έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες σε όγκους καρκίνου του μαστού, έχουν εμφανίοσει επίσης την ικανότητα να μιμούνται ελαφρώς τα οιστρογόνα (ορμόνη που παίζει ένα ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού) και μπορεί να είναι ένας παράγοντας στην αύξηση του επιπολασμού της πρώιμης εφηβείας στα κορίτσια. Ακόμα και αν δεν έχει βρεθεί σήμερα ένας άμεσος σύνδεσμος ανάμεσα από τις παραβένες και το καρκίνο, πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση καλλυντικών που συμπεριλαμβάνουν τέτοιες ουσίες. Πολλές μάρκες πλέον αποφέυγουν τη χρήση των κοινών ονομασιών τους στις ετικές των καλλυντικών. Επειδή φοβούνται να φαίνεται η λέξη «paraben» (παραβένες), χρησιμοποιούν την επιστημονική ονομασία, ή ακόμα και τον κωδικό ester. Παρακάτω τα έξι συντηρητικά parabens τα πιο χρησιμοποιημένα (όνομα, Επιστημονική ονομασία, Κωδικό ester / sel), για να μπορείτε να το θυμάτε:

  • Butylparaben; paraoxybenzoate butyl ή butyl 4-hydroxybenzoate; –
  • Ιsobutylparaben; paraoxybenzoate isobutyl ή Isobutyl 4-hydroxybenzoate; –
  • methylparaben, methyl paraoxybenzoate gold ή Methyl 4-hydroxybenzoate, E218 / E219
  • Ethylparaben; paraoxybenzoate gold ethyl ή Ethyl 4-hydroxybenzoate, E214 / E215
  • Propylparaben; paraoxybenzoate propyl ή propyl 4-hydroxybenzoate, E216 / E217
  • Isopropylparaben; paraoxybenzoate gold isopropyl ή isopropyl 4-hydroxybenzoate; –

Έτσι εξασφαλίστε να επιλέξετε καλλυντικά χωρίς παραβένες, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες ουσίες όπως Methylchloroisothiazolinone, η γλουταρονιτρίλιο Μεθυλδιβρωμο ή διγλυκονική χλωρεξιδίνη, τα οποία είναι γνωστά αλλεργιογόνα. Απλά διαβάστε καλά την ετικέτα και προσεκτικά, ορισμένες μάρκες μπορεί να γράψουν χωρίς πρόσθετα συντηρητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αρχική φόρμουλα δεν περιέχει συντηρητικά.

Τέλος, να είστε ένας καταναλωτής που γνωρίζει. Έχουμε την ευκαιρία να να έχουμε στη διάθεσή μας αρκετές πληροφορίες και είναι στο χέρι μας ώτσε να είναι καλύτερα τα πράγματα για τον εαυτό μας, τη υγεία μας και την ψυχή μας. Θα πρέπει να γνωρίζετε και να μην αγνοήσετε ότι μπορείτε να μάθετε.

Πηγές:

Food And Drugs Administration http://www.fda.gov/cosmetics/productandingredientsafety/selectedcosmeticingredients/ucm128042.htm

ConsoGlobe “Parabens, attention aux étiquettes !”, http://www.consoglobe.com/parabens-attention-aux-etiquettes-cg

Advertisements

One response to “Τι προσέχω όταν αγοράζω καλλυντικά;

  1. Παράθεμα: Πώς να Πρασινίσετε τη Ζωή; | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s