Γιατί να προστατεύουμε τα δάση μας;


Τα δάση δεν είναι μόνο αυτά τα σκοτεινά μέρη, όπου νεράιδες και ξωτικά μαγεύουν τη φαντασία σας, όπου οι λύκοι περιμένουν να χαθείτε ή οι μάγισσες φτιάχνουν φίλτρα και ξόρκια. Η σημασία των δασών στον κόσμο μας είναι πολύ μεγαλύτερη, είναι πολύ ευρύ, δάσος είναι εν μέρει ο λόγος που όλοι, όλα τα ζωντανά πλάσματα ζουν. Η Γη όπως τη γνωρίζουμε στον πλανήτη μας δεν θα μπορούσε να παραμείνει γαλάζια όπως είναι, με το νερό, το φυσικό αέριο, το πάγο, τα ζώα χωρίς τα δάση, οι οποίες παίζουν έναν αναντικατάστατο ρόλο.

Ακτίνες ήλιου στην ομίχλη σε δάσος οξυάς © Frank Krahmer/Corbis

Ακτίνες ήλιου στην ομίχλη σε δάσος οξυάς © Frank Krahmer/Corbis

Πρώτα απ ‘όλα, αναπνέουμε αέρα, επειδή τα δάση υπάρχουν. Τα δάση είναι το καλύτερο σύστημα καθαρισμού με την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν το νερό, για να αποσυντεθούν σε χούμο υλικό (που επιτρέπει την αποθήκευση νερού και παρέχουν εύφορο έδαφος για την παραγωγή τροφίμων και την ανάπτυξη των φυτών). Τα δάση επίσης επιτρέπουν να υπάρχει άνεμος το οποίο ξέρουμε καλά ότι όχι μόνο καθαρίζει την επιφάνεια της Γης αλλά και είναι πηγή ενέργειας.

Τα δάση αποτελούν επίσης μια από τις βασικές δεξαμενές για τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα που επιτρέπει να αναπτύσσονται, να εξελίσσονται και να διατηρηθούν. Είναι στην υποχρέωση της ανθρωπότητας να εξασφαλίσουν τη διατήρηση και την προστασία τους. Τα ζώα και τα φυτά μεγαλώνουν μέσα στο δάσος, ζουν σ ‘αυτό και να αναπτύσσονται σε αυτό, είναι το σπίτι τους.

Έχουν επίσης έναν τεράστιο ρόλο στην παραγωγή τροφίμων, και η απειλή της ερημοποίησης είναι ένα πραγματικό πρόβλημα σήμερα. Φανταστείτε το πλήθος των ανθρώπων που εξαρτούνται από τα δάση, ακόμη και αν ζείτε σε μια μεγαλούπολη, θα πρέπει να έχετε ακόμα το δάσος για να επιβιώσετε, αναπνεύσετε, να τρώτε και να αναπτυχθείτε. Για τους όλους αυτούς δεν έχουμε κανένα λόγο να αγνοήσουμε τις απειλές και να τις ξεχάσουμε. Πολλοί άνθρωποι της πόλης σήμερα δεν έχουν ακόμα έρθει σε επαφή με το δάσος, πηγαίνετε στο πλησιέστερο και κοιτάξτε, τι βλέπεις; τη ζωή, πράσινο, καθαρό αέρα, τι νιώθεις; Μπορείτε να αισθανθείτε την ενέργεια από τα δέντρα, που ήταν εκεί για πολύ περισσότερο από σας και μένα, δέντρα που αποθηκεύουν πληροφορίες της ζωής για τόσο πολύ καιρό. Η ίδια ενέργεια έχει τη δύναμη να επηρεάσει το κλίμα και έτσι την όμορφη ζωή-πόλης. Διάβασα μια πολύ καλή μεταφορική εξήγηση του γιατί πρέπει να προστατεύσουμε το έδαφος μας, και θα τελειώσει αυτό το post με το κείμενο αυτό:

“Pretend that this apple is the planet Earth. Cut the apple in quarters and throw three of them away. The quarter apple left represents dry land.

Fifty per cent of that dry land is desert, polar or mountains * — where it is too hot, too cold or too high to grow food. Cut the dry land quarter in half. Forty per cent of what remains is too rocky, steep, shallow, poor or wet to support food production. Cut this away and you are left with a very small piece of apple.

Notice its skin, hugging and protecting the surface. This thin layer represents the shallow cover of soil on earth. Peel it and you have some idea of how little fertile soil we depend on to feed our entire population. It must compete with buildings, roads and landfills. It is also vulnerable to the pollution and the impacts of climate change. Soil often loses out.

*As you will read, much of the land that is not suitable for food production is important in terms of soaking up CO2.” (“Soil — The forgotten resource”, Οκτώβριος 22, 2010, José Luis Rubio, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας της Διατήρησης του Εδάφους, http://www.eea.europa.eu/articles/soil)

Πηγές:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, “10 messages for 2010 Forest ecosystems”, 2010, http://www.eea.europa.eu/publications/10-messages-for-2010-2013

“Soil — The forgotten resource”, Oct 22, 2010, José Luis Rubio, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας της Διατήρησης του Εδάφους, http://www.eea.europa.eu/articles/soil

http://www.eea.europa.eu/soer/europe/biodiversity/key-messages

Advertisements

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s