Όχι πια/λιγότερα κλιματισμό!


Έρχεται το καλοκαίρι και να ανάψετε πάλι το κλιματιστικό όλη την ώρα δεν σας βολεύει γιατί κοστίζει πολύ η ΔΕΗ σήμερα… Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικά πιο ακριβές από το να έχετε αναμμένο το κλιματισμό. Αρχικά, το πιο σημαντικό από όλα, πρέπει να βρείτε το κατάλληλο τρόπο, ανάλογα με την τοποθεσία και το προσανατολισμό του σπιτιού/διαμερίσματός σας, να ΜΗΝ μπει η ζέστη μέσα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε τη ζέστη; Πρώτον αν δεν έχετε ακόμα τοποθέτηση πατζούρια ή στόρια στα παράθυρά σας, ήρθε η στιγμή, και ειδικά στα παράθυρα που εκθέτονται στον ήλιο. Αν δεν υπάρχει χώρο εξωτερικά μπορούμε να βάλουμε εσωτερικά στόρια και έτσι όταν φεύγουμε στη δουλειά ή στις διακοπές, τα κατεβάζουμε ή κλείνουμε τα πατζούρια και έτσι προστατεύουμε το σπίτι από τη ζέστη.

Μην ξεχάσετε ποτέ ότι ο αέρας και η φρεσκάδα υπάρχουν στη γη κυρίως επειδή έχουμε φύση, φυτά ή δέντρα. Οπότε μία άλλη λύση είναι η τοποθέτηση στη βεράντα/μπαλκόνι ή στο εσωτερικό χώρο φυλλοβόλα φυτά[1], κάνουν σκιά το καλοκαίρι και δεν καλύπτουν τον ήλιο το χειμώνα. Επιπλέον, τα φυτά διατηρούν, από εξατμισοδιαπνοή, μια άνετη ατμόσφαιρα φρεσκάδας. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε ένα δέντρο το οποίο θα τοποθετηθεί μπροστά από τα τζάμια, νότιο η δυτικά για να σας κάνει σκιά το καλοκαίρι. Αν είστε σε διαμέρισμα, πολλά δέντρα αντέχουν να είναι σε γλάστρα, αν είναι αρκετή μεγάλη, δεν θα έχετε ποτέ πρόβλημα. Διαλέξτε δέντρα που δεν είναι πολύ ευαίσθητα (πχ. Μία λεμονιά σε μπαλκόνι δεν θα αντέξει πολύ, και ειδικά δεν θα έχετε ποτέ φρούτα, αλλά ένα αβοκάντο ή ένα ευκάλυπτος θα σας κάνει μια χαρά). Αν έχετε παραπάνω χρήματα να διαθέσετε, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πέργκολα στην αυλή/μπαλκόνι σας, μια κληματαριά πάνω από ένα παράθυρο με θέα στο νότο, τα αμπέλια θα φέρνουν σκιά και θα φιλτράρουν τον ήλιο.

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε ένα φράχτη: προστατεύει από τον ήλιο, κάνει τις σκιές, ενώ επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί. Με την επιλογή θάμνων με λουλούδια ή φρούτα θα είναι και διασκεδαστικό. Μπορείτε για εύκολη λύση να χρησιμοποιήστε καλάμια, μπαμπού κλπ…

Βέβαια αρχικά, δεν θα σας κοστίσει τίποτα:

  • να κλείστε τα ρολά κατά τη διάρκεια της ημέρας,
  • να κλείσετε τα παράθυρα αν έξω κάνει πιο ζέστη από μέσα,
  • να ποτίσετε τα φυτά σας το βράδυ για να δροσίσει την ατμόσφαιρα,
  • και τέλος όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει ανοίξτε τα παράθυρα για να φύγει η θερμότητα που αποθηκεύεται σε τοίχους, δάπεδα, κλπ..

Αν πάλι δεν είναι αρκετό, ειδικά στην Ελλάδα όπου το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ ζεστό, τότε θα πρέπει να διαλέξετε καλά το σύστημα που θα χρησιμοποιήστε (βλ. Ενημερώνομαι και αγοράζω).

Πηγές:

http://fytosymvoules.blogspot.com/2011/04/blog-post_9050.html

www.ademe.fr


[1] Φυλλοβόλα είναι τα φυτά που χάνουν όλο το μέρος του φυλλώματός τους στα μέσα φθινοπώρου όταν αρχίσουν να πέφτουν οι θερμοκρασίες και ξαναβγάζουν νέα φύλλα την άνοιξη. Συνήθως αντέχουν πιο πολύ στις ακραίες καιρικές θερμοκρασίες του χειμώνα. (http://fytosymvoules.blogspot.com/2011/04/blog-post_9050.html).

Advertisements

One response to “Όχι πια/λιγότερα κλιματισμό!

  1. Παράθεμα: Πώς να Πρασινίσετε τη Ζωή; | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s