Σπέσιαλ Αστρονομία: όταν η Αφροδίτη περνάει…


Όλοι στα μπαλκόνια ή στους κήπους σας, τα μάτια καρφωμένα στον ουρανό. Σήμερα, Τετάρτη 06 Ιουνίου από τις 13.10 μέχρι τη Πέμπτη 07 Ιουνίου 07.38 το πρωί, θα μπορεί όλος ο Κόσμος να θαυμάσει το πέρασμα της Αφροδίτης ευθύγραμμα με τον Ήλιο και τη Γή. Αυτό το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο πραγματοποιείται δύο φορές κάθε αιώνα, η τελευταία φορά που έγινε ήταν στις 8 Ιουλίου του 2004 και η επόμενη φορά θα μπορούν να το απολαύσουν επόμενες γενιές σε 105 χρόνια, το 2117.

Για να δείτε την Αφροδίτη θα παρατηρήσετε μια μαύρη κουκκίδα μπροστά στον Ήλιο όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Η ευθυγράμμιση της Αφροδίτης, της Γή και του Ήλιου αντιστοιχεί στη διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου. Η Αφροδίτη ήταν πολύ σημαντικό στοιχείο των Μάγια, οι οποίοι τη λέγανε «Chak ek» (το μεγάλο αστέρι) και την ταυτιζόταν στο θεό Kukulkan, το ημερολόγιό τους βασιζόταν πάνω στο κύκλο της Αφροδίτης. Στην Ελληνική μυθολογία, η Αφροδίτη ήταν η θεά του έρωτας και της ομορφιάς. Σύμφωνα με την εκδοχή του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στα ανοιχτά των Κυθήρων από τον αφρό που δημιούργησαν τα γεννητικά όργανα του Ουρανού πέφτοντας στη θάλασσα μετά τον ακρωτηριασμό του από τον Κρόνο. Το πέρασμα αυτό είναι σημάδι μεγάλης αλλαγής, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, όπου το «Θηλυκό» παίρνει σημασία, μέσα στο καθένα μας θα αναπτύσσεται για να θεραπεύσει και να θέσει σε σωστή ισορροπία τις σχέσης στο Πλανήτη. Προχωράμε προς μία διαβίωση με βάση την καρδιά μας, το πέρασμα αυτό συμβολίζει την επαναδραστηριοποίηση του Ηλιακού Θηλυκού.

Εκδήλωση: μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο αυτό στην ανατολή του ήλιου (Τετάρτη 06/06/2012), το 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του διοργανώνει ειδική εκδήλωση διαθέτοντας όλα τα απαραίτητα για να απολαύσει με διάθεση επιστημονική (με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου και των κατάλληλων αστρονομικών οργάνων), φιλοσοφική αλλά και ρομαντική το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο.

Πηγές:

Άρθρο “Astronomy events – June 2012”, http://sky-watching.co.uk/2012/06/01/astronomy-events-june-2012/

Άρθρο “Αύριο η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο – Σπάνιο φαινόμενο”, Econews, 05/06/2012, http://www.econews.gr/2012/06/05/diavasi-afroditis-ilios/

Άρθρο “Vénus entre la Terre et le Soleil, un phénomène astronomique rare”, Christine Chaumeau Le Monde, 06/06/2012, http://www.lemonde.fr/planete/article/2012/06/06/venus-entre-la-terre-et-le-soleil-un-phenomene-astronomique-rare_1713349_3244.html

Άρθρο “A Rare Look at Venus, June 5/6, 2012”, Rose Marcus, Αστρολόγος, http://rosemarcus.com/astrolink/

Advertisements

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s