Πλένω οικολογικά τα πιάτα μου


Για να θεωρήσουμε τον εαυτό μας «οικολόγος» όλα ξεκινάνε από το πώς συμπεριφερόμαστε στο χώρο μας και στο περιβάλλον μας. Στην κατοικία του ο πολίτης έχει τον πλήρη έλεγχο του τι θα καταναλώσει και πως. Ας ξεκινήσουμε από το πλύσιμο των πιάτων, όταν πλένει κανείς τα πιάτα του, επηρεάζει το περιβάλλον λόγου ότι καταναλώνει νερό, ενέργεια και χρησιμοποιεί χημικά προϊόντα που ρυπαίνουν αρκετά.

A woman using organic cleaning productsΠρώτα, η πιο εύκολη αλλαγή που μπορεί κανείς να εφαρμόσει και χωρίς να νιώθει ότι κάνει κάποια «θυσία» είναι να επιλέξει οικολογικά προϊόντα καθαρισμού. Σήμερα τα πιο πολλά μεγάλα Σούπερ Μάρκετ (Μαρινόπουλος, ΑΒ, …) προτείνουν ελληνικές και ξένες μάρκες προϊόντων καθαρισμού όπως την πολύ γνωστή μάρκα MyPlanet. Ανεξαρτήτως από τον τρόπο με τον οποίο πλένετε τα πιάτα σας,  υπάρχει λύση: ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων, λαμπρυντικό πλυντηρίου πιάτων, σαπούνι πιάτων, κλπ. Τα προϊόντα αυτά, πιστοποιημένα[1], δεν περιέχουν πετροχημικά απορρυπαντικά τα οποία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον: καταστρέφουν τα οικοσυστήματα και η παραγωγική διαδικασία σε τέτοιες βιομηχανίες ρυπαίνει σημαντικά τη Γή. Τα πιστοποιημένα απορρυπαντικά είναι λιγότερα τοξικά, λιγότερα ρυπογόνα, και συνήθως κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας φυτικές επιφανειοδραστικές ουσίες, φυσικά αρώματα κλπ. και εξασφαλίζουν μία παραγωγική διαδικασία που σέβεται το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, όπως μαγνητικές μπάλες πλυσίματος, μπάλες για πλυντήριο πιάτων, μαγνητικοί δακτύλιοι.

Επίσης, αν πλένετε τα πιάτα με τα χέρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά σφουγγάρια, όπως τη «λούφα», ή βιοδιασπώμενα σφουγγάρια από φυσική κυτταρίνη ή κατασκευασμένα πανάκια καθαρισμού με μικροΐνες που ελαχιστοποιούν τη χρήση καθαριστικών. Η Ελλάδα παράγει αρκετά τη λούφα, και τις βρίσκετε σε πολλά φαρμακεία

Natural Sponges loufah

Natural Sponges Loufah

και στα βιολογικά καταστήματα. Πιο συγκεκριμένα, προϊόντα όπως τα πανάκια καθαρισμού, μπορείτε εύκολα να τα παραγγέλλετε μέσω του διαδικτύου σε ειδικές ιστοσελίδες (www.ecofamily.gr, κλπ.). Η οικολογική συμπεριφορά δεν σταματάει μόνο στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται αλλά και τον τρόπο που γίνονται οι δουλειές στο σπίτι. Ανάλογα με τον αριθμό ατόμων στη κατοικία, με το ρυθμό του πλυσίματος και ο όγκος, μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα πλυντήριο πιάτων (δείτε πως να επιλέξετε το κατάλληλο). Σήμερα πλυντήρια καταναλώνουν περίπου 10 λίτρα νερού για κάθε πρόγραμμα ενώ πλένοντας με τα χέρια μπορεί να φτάσει και στα 42 λίτρα η κατανάλωση νερού. Έτσι σε περίπτωση που όγκος είναι σημαντικό (πάνω από 3 άτομα περίπου) συμφέρει η χρήση του πλυντηρίου πιάτων, πρώτον για λόγους οικονομίας νερού και ενέργειας δηλαδή χρημάτων, αλλά και έτσι η ζωή θα είναι πιο εύκολη.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν σήμερα πολλούς τρόπους για να κάνετε τα πιάτα πιο οικολογικά. Το σημαντικό είναι να βρει ο καθένας τον τρόπο που του αναλογεί και τον συμφέρει συνδυάζοντας οικολογία και οικονομία.

Πηγές:

http://www.consoglobe.com/

http://www.ecofamily.gr/

http://www.myplanet.com.gr/


[1] Τα πιστοποιημένα προϊόντα αναγνωρίζονται από το λογότυπο του πιστοποιητικού οργανισμού. Είναι πολύ σημαντικό να διαβεβαιωθεί ο καταναλωτής ότι υπάρχει το λογότυπο γιατί τότε το προϊόν μπορεί να είναι φυσικό προϊόν που συμπεριλαμβάνει μία ποσότητα χημικών ουσιών που δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον.

 

 

 

Advertisements

One response to “Πλένω οικολογικά τα πιάτα μου

  1. Παράθεμα: Πώς να Πρασινίσετε τη Ζωή; | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s