Γνώμη – Πράσινο ή όχι Πράσινο;


Το θέμα έχει συζητηθεί τόσο πολύ σε όλο τον κόσμο, οι πολιτικοί αποφασίζουν ποιά πολιτική περιβάλλοντος θα εφαρμόσουν, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να παράγουν με ένα πιο πράσινο τρόπο, οι πολίτες προσπαθούν να έχουν μια πιο πράσινη συμπεριφορά, αλλά μερικοί ακόμα καταδικάζουν το Πράσινο κίνημα αγνοώντας ή απλά αποφεύγοντας να λαμβάνουν τα γεγονότα ότι ο πλανήτης μας καταστρέφεται σε γρήγορους ρυθμούς, λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Στοιχεία που δεν αγνωούνται

  • Σήμερα τα Δάση αντιστοιχούν στο 30% της επιφάνειας του Πλανήτη και σε ετήσια βάση η αποψίλωση τους αντιστοιχεί σε περίπου 7,3 εκατομμύρια εκτάρια για την περίοδο 2000-2005 (National Office of Forest http://www.onf.fr/gestion_durable/sommaire/milieu_vivant/patrimoine/forets_monde/20070926-112926-300942/@@index.html).
  • Η λειψυδρία πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη και περισσότερο από το 40% του πληθυσμού (World Water Day, http://www.unwater.org/worldwaterday/faqs.html). Η ρύπανση των υδάτων επηρεάζει την κοινωνική υγεία αλλά και πολλά είδη ζώων και φυτών. 
  • Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξηθεί συνεχώς από τη Βιομηχανική Επανάσταση (συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν κατά 37%).
  • Ρύπανση, στον αέρα, στο νερό μας, δηλαδή ρύπανση στα τρόφιμα και στα ποτά μας, το οποίο σημαίνει ρύπανση στο σώμα μας και χωρίς αμφιβολία με επιρροή στην υγεία μας και στη φύση.
  • Διαπιστώνουμε επίσης μια αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού το οποίο ασκεί μεγάλη πίεση στο περιβάλλον μέσω της αυξανόμενης ζήτησης σε τρόφιμα και νερό, αυξάνοντας τις ανισότητες μεταξύ των χωρών, καταστρέφοντας εκτάσεις λόγω της εντατικής γεωργίας. Σε απάντηση αυτής της αυξανόμενης ζήτησης, οι ανθρώπινες δραστηριότητες επέλεξαν να παράγουν καθημερινά γρηγορότερα με την εφαρμογή ρυπογόνων διαδικασιών και με χρήση χημικών, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες είναι καταστροφικές για την ανθρώπινη υγεία, την υγεία των ζώων, τη βιοποικιλότητα και τη φύση.

Τακτικά ακούω από ανθρώπους γύρω μου τα ακόλουθα επιχειρήματα για να εκφράσουν τη διαφωνία τους για τη πράσινη οικονομία, την ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων και τη Πράσινη Συμπεριφορά σε γενικές γραμμές:

  • Δεν εμπιστεύονται «βιολογικά προϊόντα», επειδή πολλές εταιρείες απλά θέλουν να επωφεληθούν από το χαρακτηριστικό αυτό. Οι εταιρείες παρουσιάζουν μια εικόνα της επιχείρησης φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ στο παρασκήνιο η παραγωγική διαδικασία αλλά και η συμπεριφορά της εταιρείας δεν είναι ως «πράσινο» όσο φαίνεται. Πολλές εταιρείες προσπαθούν να υιοθετήσουν μια πράσινη εικόνα και την ίδια στιγμή ρίχνουν χημικά σε ποτάμια και ύδατα εδώ και χρόνια.

ΜπλεΝεράιδα: Όλες οι εταιρείες δεν είναι δίκαιες και διαφανείς, υπάρχουν κακοί μαθητές και καλοί, όπως τα πάντα στη ζωή. Η πράσινη οικονομία δεν αποτελεί εξαίρεση και είναι δική μας ευχέρεια να ενημερωνόμαστε σωστά για να διακρίνουμε ποιες εταιρίες να εμπιστευόμαστε ή όχι. Η έξυπνη κατανάλωση είναι η κατάλληλη κίνηση για των πολίτη και μία υποχρεωμένη εξέλιξη. Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΥΑΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ είναι απαραίτητο για το κάθε πολίτη, υπάρχουν τόσες διαθέσιμες πληροφορίες που βοηθάνε (εφημερίδες, διαδίκτυο, κλπ.).

  • Κάποιο δεν εμπιστεύονται τους Οργανισμούς Πιστοποίησης, γιατί υπήρχαν φήμες ότι κάποιες εταιρείες εξαγόραζαν την πιστοποίησή τους.

ΜπλεΝεράιδα: Πράγματι, υπήρχαν κάποια περιστατικά από εταιρείες που εξαπάτησαν το κοινό, αλλά αυτά βέβαια δεν αντιπροσωπεύουν 100% των μάρκων. Δεδομένου ότι το περιβαλλοντικό ζήτημα έχει γίνει παγκόσμια προβληματική, οι διαδικασίες πιστοποίησης ελέγχονται πιο αυστηρά και νόμοι έχουν δημιουργηθεί για να περιβάλλουν αυτή τη νέα οικονομία. Εξακολουθούν να υπάρχουν έλλειψης νομοθεσίας σε κάποια σημεία, αλλά τα συστήματα βελτιώνονται κάθε μέρα, μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά είναι πρόσφατες εξελίξεις της οικονομίας. ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ: μάθετε τι να αποφεύγετε, διαβάστε ετικέτες, κλπ.

  • Η βιολογική γεωργία είναι πολύ ωραίο και ρομαντικό, αλλά με τους σημερινούς ρυθμούς δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αντικαταστήσει την εντατική καλλιέργεια με σκοπό να παρέχει αρκετά για όλο το πλανήτη: δεν υπάρχει αρκετός χώρος ή/και χρόνος.

ΜπλεΝεράιδα: Λοιπόν, σε αυτό το σημείο και με τα χαρακτηριστικά του σήμερα, η βιολογική γεωργία δεν είναι αρκετά αναπτυγμένη για να αντικαταστήσει όλα τα άλλα είδη γεωργίας. Η μαζική γεωργία, τα ΓΤΟ και τα φυτοφάρμακα είναι το πιο ανεπιθύμητα, ουσίες και σπόρους που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας και πρέπει να εξαφανιστούν. Υπάρχουν βιολογικά λιπάσματα για την προστασία των καλλιεργειών από τα έντομα. Οι κυβερνήσεις και οι βασικοί παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να επενδύσουν στην εξεύρεση εναλλακτικών. Αγοράζοντας, λοιπόν, προϊόντα που προέρχονται από τη βιολογική γεωργία δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το είδος καλλιέργειας και αυτοί οι αγρότες αποκτούν μια πιο ισχυρή φωνή στην διεθνή αγορά. Επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα αντί των άλλων ωθεί τις βιομηχανίες / αγρότες να προσπαθήσουν να βρουν τη λύση.

  • Η ρύπανση είναι επικίνδυνη για την υγεία μας και το μέλλον του πλανήτη μας, αλλά γιατί οδηγάς ακόμα μηχανή; θα πρέπει να σταματήσουμε όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου για το καλό του περιβάλλοντος, να σταματήσουμε να χρησιμοποιήσουμε «ρεύμα», πετρέλαιο;

ΜπλεΝεράιδα: Φυσικά όχι, δεν είναι οικολόγος κάποιος που θέλει να σταματήσουν όλα για το καλό του περιβάλλοντος, ενώ η κοινωνία έχει κάνει τόσες εξελίξεις σε τόσους τομείς (επιστήμη, τεχνολογία, ιατρική, μέσα μεταφοράς, κλπ.). Αλλά, είναι καιρός οι κυβερνήσεις και οι πολίτες να υιοθετήσουν ένα νέο τρόπο συμπεριφοράς για την καλύτερη εξέλιξη του πλανήτη μας, για την βιωσιμότητα των κοινωνιών μας και ειδικά για να αφήσουμε ένα καλύτερο πλανήτη στις επόμενες γενιές.

  • Για πολλούς ανθρώπους, η οικολογία συνδυάζεται με «χορτοφαγία».

ΜπλεΝεράιδα: Ναι κάποιοι «ακραίοι οικολόγοι» πιστεύουν ότι πρέπει να είσαι χορτοφάγος για να είσαι οικολόγος γιατί η ρύπανση της εκτροφής ζώων είναι πολύ υψηλή. Όμως δεν είναι λύση ούτε αυτό. Είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο LinkedIn τις προάλλες σχετικά με την απαγόρευση των πλαστικών στις αγορές. Στην αρχή υπερασπιζόμουν την απαγόρευση ως λύση γιατί βρίσκουμε πλαστικό σε κάθε γωνιά του πλανήτη, στις θάλασσες, τα δάση, μολύνοντας εδάφους και το νερά. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, συνειδητοποιώ ότι η θέση μου ήταν πάρα πολύ ακραία. Όπως δεν συμφωνώ ότι πρέπει να σταματήσουμε τις εκτροφές ζώων για το καλό του περιβάλλοντος δεν μπορώ να ζητήσω την απαγόρευση του πλαστικού. Το πλαστικό κατάφερε να κάνει ορισμένα προϊόντα προσιτά σε όλο το κόσμο (λόγω της ιδιαίτερης ικανότητάς του να μειώσει το κόστος παραγωγής). Η απαγόρευση δεν είναι μια πραγματική λύση. Για να είσαι οικολόγος δεν χρειάζεσαι να είσαι χορτοφάγος, το οποίο παραμένει προσωπικό γούστο και επιλογή.

Να είσαι «πράσινος» είναι αποκτήσεις κάποια ισορροπία στον τρόπο που χειριζόμαστε τη ζωή μας τώρα, τις κοινότητές μας. Αξιολογήστε τον εαυτό σας για να καταλάβετε που είναι οι δραστηριότητες που κάνετε οι οποίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μην πουλήσετε το αυτοκίνητό σας, αν το χρειάζεστε πραγματικά, αλλά προσπαθείτε όπου μπορείτε να αποκτήσετε μία πράσινη συμπεριφορά, έτσι θα μπορείτε να μειώσετε το αποτύπωμά σας από αλλού. Οδηγώ μια μηχανή, τρώω κρέας και δεν κάνω την ανακύκλωση (λόγω της έλλειψης οργάνωσης της κοινότητας μου), αλλά αγοράζω όσο μπορώ βιολογικά και ντόπια προϊόντα, προσέχω την κατανάλωση ενέργεια; / νερού μου, δεν χρησιμοποιώ χημικές ουσίες για τα φυτά μου, φυτεύω ένα δέντρο κάθε χρόνο, δεν πετάω σκουπίδια εκτός κάδων ποτέ και άλλες πολλές μικρές πράξεις που αντισταθμίζουν τις μη-οικολογικές πράξεις μου.

Πράσινο ή όχι τελικά? Δεν πιστεύετε ότι με μία πιο ισορροπημένη συμπεριφορά και όπου γίνονται αλλαγές εύκολα να τα κάνουμε, δεν είναι και τόσο δύσκολο να είμαστε προστάτες του περιβάλλοντος;

Advertisements

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s