Türanor Planet Solar, οι καινούργιες περιπέτειες


Μετά το πρώτο του γύρο του κόσμου χωρίς μια σταγόνα καυσίμου το 2012 και μετά από τη καλοκαιρινή μια εκστρατεία στη Μεσόγειο θάλασσα, το Türanor PlanetSolar ετοιμάζεται για τις νέες περιπέτειες του 2013. Το πλοίο απέδειξε ότι είναι δυνατόν να πλεύσει σε όλο τον κόσμο χωρίς μια σταγόνα καυσίμου και τώρα θέλει να πείσει το κοινό για την εμπορική βιωσιμότητα της ηλιακής τεχνολογίας.

PlanetSolar in Calvia, Mallorca - Photo credit: PlanetSolar
PlanetSolar in Calvia, Mallorca – Photo credit: PlanetSolar

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2012, Türanor PlanetSolar έπλευσε σε όλη τη Μεσόγειο ως ένα κινητό πρέσβης της ηλιακής ενέργειας με ένα νέο πλήρωμα: Eric Dumont ο Γάλλος καπετάνιος και ο  David Thomas ο δεύτερός του, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν πολλούς ανθρώπους (εκπροσώπους των ΜΜΕ, φοιτητές …). Η εκστρατεία προώθησης έληξε στο Μονακό (Γαλλία) και ο Türanor PlanetSolar είναι τώρα εκτός θάλασσας σε στεγνή αποβάθρα στα ναυπηγεία La Ciotat της Μασσαλίας για την προετοιμασία του για 2013. Πριν από την έναρξη των καινούργιων περιπετειών του, το καταμαράν θα περάσει από την ετήσια συντήρηση του: η ομάδα «ξηρού εδάφους» εξετάζει  όλα τα απαραίτητα στοιχεία, επιτρέπει την ανανέωση της πιστοποίησης κατηγορίας του σκάφους και προβαίνει στις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιώσει την απόδοσή του. Το καταμαράν ετοιμάζεται για το νέο έργο/αποστολή το οποίο θα είναι μια επιστημονική αποστολή έρευνας κατά μήκος του Gulf Stream[1].

Η αποστολή θα ξεκινήσει, μεταξύ της Λισαβόνας και Τενερίφη, με λίγες μέρες για τη δοκιμή των συσκευών μέτρησης. Όταν όλος ο εξοπλισμός είναι δοκιμασμένο και έτοιμο για χρήση, το καταμαράν θα ξεκινήσει το ταξίδι του εστιάζοντας σε δύο κύριους στόχους. Το PlanetSolar θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια του 2013 να σπάσει το δικό του ρεκόρ ταχύτητας των 26 ημερών για την διάσχιση του Ατλαντικού Ωκεανού. Στη συνέχεια, από τη Φλόριντα (ΗΠΑ) θα ακολουθήσει όλο το Gulf Stream, όπου το σκάφος και το πλήρωμά του θα επικεντρωθούν στη συλλογή δεδομένων μέτρησης, χρησιμοποιώντας λέιζερ τεχνολογία, σε μια προσπάθεια να έχουν μια καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που ρυθμίζουν το κλίμα.

Το έργο μόλις έλαβε το παγκόσμιο βραβείο Καινοτομίας «Global +5 Innovation» και τα αποτελέσματα θα μοιραστούν με όλη την επιστημονική κοινότητα κατά τη διάρκεια ενδιάμεσες στάσεις στις πόλεις: Μαϊάμι, Ρέικιαβικ, Όσλο, Λονδίνο και Παρίσι. Μην χάσετε το event  στη πόλη σας!

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πλοίο και το πλήρωμά του στην ιστοσελίδα: http://www.planetsolar.org/

Τι είναι το «Global +5 InnovationPrize»: Το γεγονός διοργανώθηκε στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2012 στο Ξενοδοχείο FourSeasonsHôteldesBergues, στη Γενεύη. Η εφημερίδα TheGlobalJournalhttp://theglobaljournal.net/  διοργανώνει την εκδήλωση » είναι ένα συναρπαστικό διαγωνισμό το οποίο βραδεύει  λύσεις για τα πιο πιεστικά παγκόσμια ζητήματα  για τα επόμενα πέντε χρόνια.»

Πηγές:

Turanor PlanetSolar επίσημη ιστοσελίδα: http://www.planetsolar.org/

Άρθρο “Papandreou Joins GLOBAL+5 Jury” By The Global Journal October 2, 2012, http://theglobaljournal.net/article/view/859/

Gulf Stream περιγραφή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9A%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%BF%CF%85


[1] Gulf Stream: Το Ρεύμα του Κόλπου, μαζί με τη βόρεια προέκτασή του, είναι ένα ισχυρό, θερμό και ταχύ ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού, βγαίνει στον ωκεανό από τα στενά της Φλόριντα και ακολουθεί τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Γης πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζει το κλίμα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και αυτό της Δυτικής Ευρώπης, ιδιαίτερα της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

Advertisements

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s