Έργο ITER, έτοιμα τα πλάνα για το 2013


Το έργο ITER είναι σε καλό δρόμο, καταλήγουν οι Έντεκα Σύμβουλοι του ITER στις 29 Νοεμβρίου 2012. Το σχέδιο του έργου για το 2013 έχει επικυρωθεί και οι ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν οδηγίες και πάνα για να ξεκινήσουν μία εντατική και καινοτόμο νέα χρονιά.

Seismic Pit basemat completed - JANUARY: Since August 2011, some 18,000 m3 of concrete have been set into place over a dense array of steel rebar and stirrups—some 3,400 tons of metal for a 1.5 metre-thick foundation slab. In order to ensure the close-to-perfect homogeneity of the basemat, each slab was poured in one continuous operation lasting no more than an extended workday. The basemat (11,500 m2) was separated into 21 sections, filled successively with 800 m3 of concrete.

Seismic Pit basemat completed – JANUARY: Since August 2011, some 18,000 m3 of concrete have been set into place over a dense array of steel rebar and stirrups—some 3,400 tons of metal for a 1.5 metre-thick foundation slab. In order to ensure the close-to-perfect homogeneity of the basemat, each slab was poured in one continuous operation lasting no more than an extended workday. The basemat (11,500 m2) was separated into 21 sections, filled successively with 800 m3 of concrete.

Κατά τη διάρκεια δύων ημερών εντατικών συζητήσεων μεταξύ των ανώτερων εκπροσώπων από όλα τα Μέλη του ITER, το Συμβούλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τομείς της κατασκευής επί τόπου, της χορήγησης αδειών και τις δραστηριότητες κατασκευής εξαρτημάτων έχουν δείξει σημαντική πρόοδο (τη προηγούμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2012). Παράλληλα, το Συμβούλιο αποφάσισε να υποστηρίξει την πρόταση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού ITER και τους εγχώριους οργανισμούς, που ονομάζεται η Μοναδική Ομάδα ITER. Την ίδια μέρα, το διάταγμα που επικυρώνει τη δημιουργία των εγκαταστάσεων ITER στη Γαλλία υπογράφτηκε. Όσον αφορά τα προγράμματα για το 2013, ο Γενικός Διευθυντής του ITER Osamu Motojima, μια εβδομάδα πριν άνοιξε τη συνάντηση-κλειδί όπου 56 συμμετέχοντες από τα μέλη του ITER συναντήθηκαν με 12 από τον Οργανισμό ITER. Η κοινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του International Tokamak Physics Activity (ITPA) με την Energy Agency Implementing Agreement (ΙΕΑ ΙΑ) πάνω στη Συνεργασία για Tokamak Προγράμματα (CTP Co-operation on Tokamak Programms), είναι μια ετήσια συγκέντρωση των ανώτερων εκπροσώπων των κοινοτήτων σύντηξης των ITER μελών, της ITPA το ηγετικό Τοπικό Όμιλο και του διαχειριστές προγραμμάτων από τις μεγάλες εγκαταστάσεις σύντηξης. Κατά τη συνάντηση αυτή, οι βασικές προτεραιότητες της μοναδική ομάδας ITER παρουσιάστηκαν μετά από μια επισκόπηση των εξελίξεων και της κατάστασης σχετικά με την κατασκευή και την Ε & Α. Οι κύριες προτεραιότητες που υπογραμμίστηκαν είναι η κατανόηση και ο έλεγχος του Edge Localized Modes (ELMs), διακοπές και διαφυγή ηλεκτρόνια (και το μετριασμό τους), H-mode προσβασιμότητα, χρήση συστατικών «all-metal plasma-facing», η συμπεριφορά ακαθαρσιών του βολφραμίου, η κατακράτηση του τριτίου, σκόνη, δύναμη και πάχος του στρώματος απόσπασης (ΣΑ). Τέλος, οι πρόεδροι των επτά ITPA Τοπικών Ομάδων αξιολόγησαν τη πρόοδο του έργου κατά τη διάρκεια του έτους 2012 και πρότειναν ένα σχέδιο των πειραμάτων για το 2013, με επίκεντρο τα επείγοντα ζητήματα του έργου ITER.

Ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να βγει από την οικονομική κρίση, τουλάχιστον τα ελπιδοφόρα έργα μας δεν σταματούν και υπόσχονται πολύ περισσότερα το 2013. Κατασκευές προχωρούν, το γεγονός που αποδεικνύεται στην ακόλουθο φανταστική φωτογραφία:

Ο Τεχνικός της SFR Sylvain Couturier  πήρα αυτή τη απίστευτη πανοραμική φωτογραφία κατά τη διάρκεια των ερευνών για την κατάλληλη  τοποθεσία για ένα μόνιμο κυτταρική πύργο ραδιόφωνο για την αναμετάδοση σημάτων κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις εγκαταστάσεις του ITER. Τραβήχτηκε από ύψος 40 μέτρων, απλώνεται το πανόραμα από το φυλάκιο του εργοταξίου στα αριστερά σε όλη τη διαδρομή προς τα δίδυμα 81 και 82 κτίρια προς τα δεξιά. Οι εν εξελίξει εργασίες για τα δίκτυα αποχέτευσης είναι σαφώς ορατά στο κέντρο της εικόνας, όπως είναι οι δραστηριότητες για την ενίσχυση των αρθρωτών θεμελίων των κτιρίων (γραφεία, καντίνα και ιατρείο), η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2013 (κέντρο δεξιά). © Sylvain Couturier. http://www.iter.org/newsline/250/1423

Ο Τεχνικός της SFR Sylvain Couturier πήρα αυτή τη απίστευτη πανοραμική φωτογραφία κατά τη διάρκεια των ερευνών για την κατάλληλη τοποθεσία για ένα μόνιμο κυτταρική πύργο ραδιόφωνο για την αναμετάδοση σημάτων κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις εγκαταστάσεις του ITER. Τραβήχτηκε από ύψος 40 μέτρων, απλώνεται το πανόραμα από το φυλάκιο του εργοταξίου στα αριστερά σε όλη τη διαδρομή προς τα δίδυμα 81 και 82 κτίρια προς τα δεξιά. Οι εν εξελίξει εργασίες για τα δίκτυα αποχέτευσης είναι σαφώς ορατά στο κέντρο της εικόνας, όπως είναι οι δραστηριότητες για την ενίσχυση των αρθρωτών θεμελίων των κτιρίων (γραφεία, καντίνα και ιατρείο), η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2013 (κέντρο δεξιά). © Sylvain Couturier. http://www.iter.org/newsline/250/1423

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το αεροσκάφος και το πλήρωμά του στην ιστοσελίδα: http://www.iter.org/proj/itermission

Πηγές:

ITER Project επίσημη ιστοσελίδα: http://www.iter.org/

ITER Newsline 21/12/2012 http://www.iter.org/newsline/250/1432 -Michiya Shimada, Chief Scientific Officer, Divertor and Plasma Wall Interactions

 ITER Newsline 21/12/2012

Advertisements

One response to “Έργο ITER, έτοιμα τα πλάνα για το 2013

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΕΡΓΟ ITER: Ενημέρωση Ιουλίου | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s