MS Tûranor PlanetSolar, 2013 Ηλιακή Καμπάνια


Το MS Tûranor PlanetSolar έχει αναβαθμιστεί και είναι έτοιμο για πλοήγηση. Το σκάφος είναι λοιπόν πίσω μέσα στο νερό και το νέο πλήρωμα ετοιμάζεται για ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για το 2013, ξεκινώντας από το Ναυπηγείο-La Ciotat στο Μονακό (Γαλλία). Οι βελτιώσεις που εκτελέστηκαν στο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επιτρέπουν τη διαφοροποίηση των εφαρμογών του σκάφους.

Τα δύο χρόνια πλοήγησης με ηλιακή ενέργεια δίνουν στις ομάδες του PlanetSolar τη δυνατότητα να καθορίζουν και να προχωρήσουν στις κατάλληλες αναβαθμίσεις του σκάφους. Η συντήρηση διάρκεσε έξι μήνες σε dry-docking και τώρα το PlanetSolar είναι πίσω στο νερό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το αναβαθμισμένο σκάφος παρουσιάζει ανακαινισμένες καμπίνες, ένα νέο sundeck στη γέφυρα, ενισχυμένες σφήνες λιμενισμού, μια αυξανόμενη χωρητικότητα της δεξαμενής νερού και μια βελτιωμένη πηδάλιο. Τέλος, η σημαντική βελτίωση έγινε με το σύστημα πρόωσης, όπου οι ομάδες αντικατάστησαν τις έλικες με ένα σύστημα εντελώς βυθισμένο και εγκατέστησαν πιο ισχυρούς ηλεκτρικούς

Launch of the boat in La Ciotat, 28th of February, 2013 - Photo credit: planetsolar.org

Launch of the boat in La Ciotat, 28th of February, 2013 – Photo credit: planetsolar.org

κινητήρες στους μπροστινούς προωστήρες. Με άλλα λόγια, όλες οι βελτιώσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στο σκάφος για πρώτη φορά να πλοηγήσει στο βορειότερο τμήμα του Ατλαντικού (κοντά Αρκτικό). Το νέο πλήρωμα που παρουσιάζεται κατά την έναρξη της εκστρατείας 2013 στο Μονακό στις 18 Μαρτίου, έχει ένα υπέροχο, συναρπαστικό πρόγραμμα για τη καινούργια χρονιά:

 • 18 Μαρτίου: αρχή της εκστρατείας 2013 στο Πριγκιπάτο του Μονακό με την παρουσίαση του σχεδιασμού και του πληρώματος, για πρώτη φορά και αναχώρησε για τον Ατλαντικό, όπου θα προσπαθήσει να σπάσει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για μια διατλαντική διέλευση που τροφοδοτείται μόνο με ηλιακή ενέργεια (26 ημέρες το 2010).
 • Από το Μάιο: PlanetSolar γίνεται πλατφόρμα έρευνας: σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στο πλαίσιο της εκστρατείας «PlanetSolar DeepWater». Με επικεφαλής τον καθηγητή Martin Beniston, κλιματολόγος και co-winner του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, μια εν πλω επιστημονική ομάδα θα συλλέξει νέα στοιχεία κατά μήκος του ρεύματος Gulf Stream. Το πλοίο θα ακολουθήσει τα ωκεάνια ρεύματα από τη Φλώριδα στο μακρινό Βορρά και θα βγάλει άγκυρα στα λιμάνια στο Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, St. John’s, Ρέικιαβικ, Μπέργκεν, Όσλο, και Παρίσι.
 • Launch of the boat in La Ciotat, 28th of February, 2013 - Photo credit: planetsolar.org

  Launch of the boat in La Ciotat, 28th of February, 2013 – Photo credit: planetsolar.org

  Το καλοκαίρι: το MS Tûranor PlanetSolar γίνεται ένα νερό-καθαριστής θαλασσινών αποβλήτων στα ευρωπαϊκά ύδατα. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Waste Free Oceans, το πλοίο θα εξοπλιστεί με ένα ευφυές δίχτυ αλιείας με τράτα που μπορεί να συλλέξει μέχρι 8 τόνους θαλάσσιας ρύπανσης.

 • Το φθινόπωρο: συνέχεια της εκστρατείας προώθησης της φωτοβολταϊκής ενέργειας και κατεύθυνση στις πόλεις της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.

Το 2013 είναι μια προκλητική χρονιά για το αγαπημένο μας ηλιακό πλοίο, το· MS Tûranor PlanetSolar θα σκοπεύουν να παρουσιάσουν τις πρακτικές εφαρμογές του μεγαλύτερου ηλιακού σκάφους που κατασκευάστηκε ποτέ. «Θα προχωρήσουμε πέρα από το ρόλο ως κινητό πρέσβης της ηλιακής ενέργειας και θα γίνει ένα πολυλειτουργικό εργαλείο, ακριβώς όπως ένα ελβετικό μαχαίρι«.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το αεροσκάφος και το πλήρωμά του στην ιστοσελίδα: http://www.planetsolar.org

Πηγές:

PlanetSolar επίσημη ιστοσελίδα: http://www.planetsolar.org

Press Release 28/02/2013

Launch of the boat in La Ciotat, 28th of February, 2013 - Photo credit: planetsolar.org

Launch of the boat in La Ciotat, 28th of February, 2013 – Photo credit: planetsolar.org

Advertisements

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s