Επιχειρηματίες! Λάθη που θέλουν προσοχή – 2ο μέρος


Μελέτη Περίπτωσης: Πράσινο Κομμωτήριο στο Ζωγράφου (τεστ: 16/03/2013)

GreenConsulting 1Την περασμένη εβδομάδα, ψάχνοντας για καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον ελληνικές επιχειρήσεις, είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το πρώτο και μάλλον μοναδικό «Πράσινο Κομμωτήριο» (ΠΚ). Ναι, στην Αθήνα, στο Ζωγράφου συγκεκριμένα, υπάρχει ένα 2 ετών Πράσινο Κομμωτήριο που προτείνει μια «πράσινη» υπηρεσία. Έπιασα την ευκαιρία και έκλεισα ραντεβού, τόσο ενθουσιασμένη να ανακαλύψω αυτή την πρωτοποριακή ιδέα (οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν περίμενα να βρω τέτοια επιχείρηση ακόμα). Δυστυχώς, η εμπειρία μου ήταν περισσότερο μία εμπειρία «ποια λάθη να αποφύγετε» παρά μια ανακάλυψη και αναζωογονητική φυσική στιγμή. Ως εκ τούτου, αποφάσισα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να μελετηθούν ποια πράγματα είναι σημαντικό να γνωρίσει ο επιχειρηματίας. Η μελέτη περίπτωσης θα βοηθήσει επίσης να δείξει τι μπορεί να μετατρέψει μια στρατηγική ιδέα σε ένα κακό αποτέλεσμα.

Το γραφείο της εταιρείας και τα κτίρια, υπάρχουν ιδέες για κάθε επίπεδο προϋπολογισμών

Πολλοί νέοι πράσινοι-επιχειρηματίες ξεχνάμε ένα πολύ σημαντικό σημείο, το πώς να κάνουν τα γραφεία επιχειρήσεων τους πιο φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς να υπερβαίνουν τα διαθέσιμα κεφάλαια. Αυτό προϋποθέτει δύο σημαντικά βήματα: Πρώτον, ο επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει ότι μια οικολογική εταιρεία δεν είναι μόνο στα προϊόντα / υπηρεσίες που πουλάει, είναι και μια επιχείρησης η οποία παράλληλα εφαρμόζει ένα μοντέλο διαχείρισης με σεβασμό προς το περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα και ρόλους (διαχείριση, παραγωγή, επικοινωνία, …).

GreenConsulting 5

Δεύτερον, ο επιχειρηματίας έχει καθορίσει με σαφήνεια τον προϋπολογισμό του και γνωρίζει τι πόρους μπορεί να αφιερωθεί. Φυσικά το επίπεδο του μετασχηματισμού των γραφείων εξαρτάται από τα διαθέσιμα χρήματα. Αν μία ανακαίνιση κτιρίου/μαγαζιού δεν είναι δυνατόν, ο επιχειρηματίας πρέπει να βρει άλλους τρόπους για τη βελτίωση του αποτύπωμα της εταιρείας: χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού, εφαρμόζοντας την ανακύκλωση των απορριμμάτων, εφαρμογή της διαδικασιών εξοικονόμησης ενέργειας και να εκπαιδεύει (και ο ίδιος αν δεν υπάρχει κεφάλαιο διαθέσιμο) τους εργαζομένους, όπου και αν απαιτείται.

Στην περίπτωση της μελέτης μας, το ΠΚ είχε ένα μοναδικό κάδο σκουπιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι πετιούνται όλα στον ίδιο κάδο. Το ΠΚ είχε τίποτα από μια πράσινη επιχείρηση, εκτός από τα καλλυντικά που χρησιμοποιεί: φώτα νέον στο εξωτερικό που ήταν αναμμένο ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας (το ραντεβού μου ήταν στις 16.00 μμ) αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο περεταίρω προβληματισμό (θα μπορούσε να τοποθετήσει λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας). Μια μικρή επιχείρηση μπορεί να βρει, επίσης, καινοτόμα, φθηνά συστήματα που επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας, όπως πολύπριζα με διακόπτη. Και σιγά-σιγά μπορεί να κάνει μια λίστα με το τι ο ίδιος χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση και να προσπαθήσει να αξιολογήσει τι μπορεί να αλλάξει για να αποκτήσει μια πιο φιλική προς το περιβάλλον δραστηριότητα.

Την επόμενη βδομάδα: 3ο μέρος: Οικολογία δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να προσελκύσουν πελάτες και να αυξήσουν τις τιμές

 Δείτε το μέρος 1ο εδώ.

Advertisements

One response to “Επιχειρηματίες! Λάθη που θέλουν προσοχή – 2ο μέρος

  1. Παράθεμα: Επιχειρηματίες! Λάθη που θέλουν προσοχή – 3ο μέρος | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s