ΤΟ ΕΡΓΟ ITER: Προχωράει


Ενεργειακό έργο στο Κανταράς της Γαλλίας: στην τελευταία μας ενημέρωση, το Μάρτιο 2013, είχαμε μία επισκόπηση του προγράμματος για το ερχόμενο χρόνο. Το έργο ανακοινώνει ενδιαφέροντα αποτελέσματα και εξελίξεις για τους τελευταίους δύο μήνες, οι οποίες πιστεύω ότι αξίζει να υπογραμμιστούν. Πολλές «πρωτιές» για το αγαπημένο ενεργειακό μας έργο, αλλά επίσης και ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Η Πολύ-κρατική οργάνωση κάνει το έργο προχωρήσει καλύτερα

Στο πρώτο άρθρο μας σχετικά με το έργο ITER, όπου περιγράψαμε την γενική αποστολή του ITER, ανέφερα ότι είναι το πρώτο έργο παγκοσμίως όπου τόσα πολλά κράτη ενώνουν τις δυνάμεις τους. Η αρχή της πολύ-κρατική συμμετοχή είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τα οικονομικά στοιχεία (διαχωρισμό των κοστών) αλλά και επειδή η κάθε χώρα έχει τις ικανότητες και τις σπεσιαλιτέ της. Αυτό βέβαια είναι σχετικό για πολλές άλλες εφαρμογές, αλλά είναι επίσης μια πραγματικότητα στο ΙTER. Για παράδειγμα, οι Γιαπωνέζοι με μεγάλη τους ιστορία στη δημιουργία κεραμικών εφαρμόζουν τις δεξιότητές τους στην αναζήτηση για το υλικό των μελλοντικών εγκαταστάσεων σύντηξης. Γιατί? Για τον απλούστατο λόγο ότι για παράδειγμα η κεραμική είναι σχεδόν αδιαπέραστη από το τρίτιο[1]. O Επίκουρος Καθηγητής Takumi Chikada από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο υπογραμμίζει, σε ένα συνέδριο το Μάρτιο, την «ελπιδοφόρο πρόοδο στην έρευνα για τη κεραμική επίστρωση, δηλαδή από έρβιο οξείδιο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί να είναι ένα επίστρωμα ζωτικής σημασίας για τη χρήση σε σωληνώσεις που μεταφέρουν το τρίτιο». Διαφορετικούς πολιτισμούς επιτρέπουν στο ΙTER να λύσει σημαντικά προβλήματα και ίσως είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Approved: The ITER blanket and first wall are ready to proceed to the manufacturing stage. Credit: ITER Org.

Approved: The ITER blanket and first wall are ready to proceed to the manufacturing stage. Credit: ITER Org.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2013, το ITER, επίσης, τελείωσε ένα σημαντικό βήμα, την έγκριση του σχεδίου τηςITERΚουβέρτα που θα παρέχει το φυσικό όριο για το πλάσμα και συμβάλλει στην θερμική και πυρηνική θωράκιση του κενού δοχείου και τα στοιχεία της εξωτερικής μηχανής, όπως οι υπεραγώγιμοι μαγνήτες που λειτουργούν σε περιβάλλον στα 4 Kelvin (-269°C). «Ανάπτυξη και επικύρωση του τελικού σχεδίου του συστήματος της ITERΚουβέρτα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τη λειτουργία δευτερίου-τριτίου[2] — ο κύριος στόχος του έργου ITER», επισημαίνει ο ReneRaffray, υπεύθυνος του Blanket Integrated Product Team (BIPT) στο τέλος της συνεδρίασης, προφανώς ανακουφισμένος για την επιτυχία αυτής της τεράστιας προσπάθειας. «Μιλάμε για μία πρώτη στον είδος της κουβέρτα σύντηξης που θα λειτουργήσει σε ένα πειραματικός αντιδραστήρας σύντηξης πρώτο στον είδος του».Και για αυτό τον λόγο περισσότεροι από 80 εμπειρογνώμονες από τον οργανισμό ITER εργάζονταν, από Εγχώριες Υπηρεσίες και τη βιομηχανία ήταν παρόντες κατά την τελική επισκόπηση του σχεδιασμού, που είναι μέχρι σήμερα ίσως τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του ITER.

2013 Πρώτες παραδόσεις!

PF5 The last batch of dummy conductor (out of three) is lifted on board the ship which is due to arrive in France early June. Credit: ITER org

PF5 The last batch of dummy conductor (out of three) is lifted on board the ship which is due to arrive in France early June. Credit: ITER org

Ο Μάιος φέρνει ενδιαφέρουσες ειδήσεις όσο αφορά τα επιτεύγματατου ITER. 25 Απριλίου, στη σιωπή του Κινέζικου πρωινού, ξεκίνησε την πλοήγηση προς τις εγκαταστάσεις του ITER η πρώτη παράδοση. Από το Ινστιτούτο του Πλάσματος Φυσικής (ASIPP) στοHefei, Κίνα, το 737 μέτρων ανδρεικέλου αγωγού για το Poloidal Field Coil του ITER αριθμό πέντε (PF5) φορτώθηκε, έφυγε από τη Σαγκάη, στις 30 Απριλίου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αποστολής θα πρέπει να φθάσειστις εγκαταστάσεις τουITERστις 5 Ιουνίου. «Αυτό είναι ουσιαστικά πρώτη παρτίδα του ITERπου αποστέλλεται από την Κίνα για το Κανταράς» είπε LuoDelong, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ITERΚίνας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Κίνα θα κατασκευάσει 64 αγωγοί για Poloidal Field Coil, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ομοίωμα αγωγοί για την επικύρωση της διαδικασίας κατασκευής καλωδίωσης και των σπείρων, οι οποίοι θα είναι κατασκευασμένοι από το ASIPP.

Ο Αμερικανός Εγχώριος Οργανισμός του ITER έχει επίσης μια «πρωτιά», διατυπώνοντας την πρώτη προμήθεια στις εγκαταστάσεις του ITER σχετικά με μία από τις βασικές προκλήσεις του ITER, η εξασφάλιση μιαςμηχανής χωρίς διαρροή. Η ITER ΗΠΑ είναι υπεύθυνη να παραδώσει τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για να επιβεβαιώσουν 0 διαρροές των συστατικών κατά την άφιξή τους στις εγκαταστάσεις και κατά την κατασκευή της μηχανής. «Αυτό είναι η πρώτη προμήθεια στοITERη οποία πρέπει να παραδοθεί στις εγκαταστάσεις του ITER»σημειώνει ο Mike Hechler, ο αρμόδιος υπεύθυνος της ομάδας «Vacuum» και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω παραδόσεις από τις ΗΠΑ.

Το ITER δεν είναι μόνο ένα σημαντικό ενεργειακό έργο που θα μπορούσε να επαναστατήσει τη ζωή στη Γη είναι επίσης ένα όμορφο παράδειγμα συνεργασίας χωρών, μία παγκόσμια οργάνωση όπου η κάθε ειδικότητα μπορεί να έχεισημαντικό ρόλο. Το ITER είναι επίσης για ορισμένες χώρες μια ελπίδα, στην Ινδία, για παράδειγμα, η παραγωγή ενέργειας είναι πάρα πολύ χαμηλή και το ITER θα μπορούσε να είναι η λύση προς την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Πηγές:

ITERεπίσημη ιστοσελίδα: http://www.iter.org/

Newlines267, 264 (Απρίλιος και Μάιος)


[1] Τρίτιο (επίσης γνωστό ως υδρογόνο-3) είναι ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου. Τον πυρήνα του τριτίου (μερικές φορές ονομάζεται “triton”) περιέχει ένα πρωτόνιο και δύο νετρόνια, ενώ ο πυρήνας του πρώτιον περιέχει ένα πρωτόνιο και κανένα νετρόνια. Το τρίτιο εμφανίζεται φυσικά λόγω κοσμικές ακτίνες αλληλεπίδραση με τα ατμοσφαιρικά αέρια. Το όνομα του ισοτόπου αυτό προέρχεται από την ελληνική λέξη «τρίτος». (Wikipedia)

[2] “Twentieth-century fusion science has identified the most efficient fusion reaction to reproduce in the laboratory setting: the reaction between two hydrogen (H) isotopes deuterium (D) and tritium (T).  The D-T fusion reaction produces the highest energy gain at the ‘lowest’ temperatures. It requires nonetheless temperatures of 150,000,000° Celsius to take place—ten times higher than the H-H reaction occurring at the Sun’s core.” (ITER website: http://www.iter.org/sci/whatisfusion)

Advertisements

One response to “ΤΟ ΕΡΓΟ ITER: Προχωράει

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΕΡΓΟ ITER: Ενημέρωση Ιουλίου | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s