MS Tûranor PlanetSolar, νικάει το δικό του ρεκόρ ταχύτητας για διατλαντική διέλευση με ηλιακή ενέργεια!


PlanetSolar logoΤο MS Tûranor PlanetSolar αποδείχνει και πάλι στον κόσμο ότι ηλιακής ενέργειας δεν σταματά να εξελίσσεται και να βελτιώνεται. Στις 18 Μαΐου το ηλιακό σκάφος νικά το δικό τους ρεκόρ της διατλαντικής διέλευσης. Η επόμενη αποστολή του MS Tûranor PlanetSolar έχει ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο, είναι επιστημονική αποστολή. Υπέροχο πρόγραμμα για το έργο.

Διατλαντική διέλευση, αποστολή 2013, Photo Credit: PlanetSolar orgPlanetSolar έφυγε από το Λας Πάλμας (Ισπανία) στις 25 Απριλίου 2013 και έπλευσε 2867 μίλια (5310 χλμ) στον Ατλαντικό, με μέση ταχύτητα 5.3 κόμβοι μέχρι το Μαριγκό (Αγίου Μαρτίνου, Γαλλικές Δυτικές Ινδίες) στις 18 Μαΐου (σήμερα σε διαδικασία επικύρωσης στο Guinness World Records™).Κατά τη διάρκεια της διέλευσης, το πλήρωμα αντιμετώπισε φάσεις με πολύ συννεφιά για αρκετές συνεχόμενες ημέρες. Πώς νικήσανε το ρεκόρ τους του 2010; Βελτιστοποιώντας τη διαδρομή του σκάφους, το καπετάνιος Gérard d’Aboville του MS Tûranor PlanetSolar, εξηγεί ότι «ήταν απαραίτητο να κάνουμε μια σημαντική απόκλιση προς τα νότια, η οποία αύξησε την απόσταση κατά 7%, αλλά επέτρεψε να αποφευχθούν ανέμους και κύματα.» Παράλληλα, η σωστή παρακολούθηση και διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας του πλοίου επέτρεπε τη διατήρηση μιας αποτελεσματικής ταχύτητας. Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι το πλήρωμα πάτησε το πόδι στην ξηρά μετά από 22 μέρες στον ωκεανό. «Για άλλη μια φορά, το σκάφος έκανε μια λαμπρή επίδειξη της δύναμης της ηλιακής ενέργειας σπάζοντας το δικό του ρεκόρ ταχύτητας για μια διατλαντική διέλευση του 2010, βελτίωση 4 ημερών, 6 ώρες, και 38 λεπτά. Είναι δύσκολο να συγκριθούν τα δύο σημεία διέλευσης, επειδή διευθύνθηκαν σε πολύ διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους. Αλλά είναι βέβαιο ότι λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε όλο τον κόσμο, οι αναβαθμίσεις και συντηρήσεις που έγιναν το περασμένο χειμώνα — ιδιαίτερα στην πρόωση — έχουν βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του πλοίου. Το σκάφος θα ταξιδέψει τώρα στο Μαϊάμι για να αρχίσει τη δεύτερη ζωή του ως μέρος διερευνητικής αποστολής κατά μήκος του ρεύματος του Gulf Stream η οποία υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο της Γενεύης,» λέει ο Gérard d’Aboville.

Επόμενο βήμα για το MS Tûranor PlanetSolar είναι σε άλλο πνεύμα, το σκάφος ξεκινά την επιστημονική αποστολή «PlanetSolarDeepWater» κατά μήκος του Gulf Stream. Διατλαντική διέλευση, αποστολή 2013, Photo Credit: PlanetSolar orgΟ καθηγητής Martin Beniston, κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), θα διευθύνει από τον Ιούνιο έως Αύγουστο του 2013 την ομάδα που θα ακολουθήσει το Gulf Stream (κάλυψη του ταξιδιού: 8.000 χιλιόμετρα από το Μαϊάμι-ΗΠΑ στο Μπέργκεν-Νορβηγία, μέσω Νέας Υόρκης-ΗΠΑ, Βοστώνη-ΗΠΑ, και το Ρέικιαβικ-Ισλανδία). Το σκοπό της αποστολής εκστρατείας θα είναι να παρέχει συνεχή σειρά φυσικών και βιολογικών μετρήσεων στον αέρα και νερό για να μελετήσουν τις βασικές παραμέτρους της ρύθμισης του κλίματος, και ιδιαίτερα  ατμοσφαιρικά αερολύματα και φυτοπλαγκτόν. Στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυσικής, βιολογίας και το κλίμα, επιτρέποντάς τους να βελτιώσετε την κλιματική προσομοίωση, ιδίως όσον αφορά στις ανταλλαγές ενέργειας μεταξύ τον ωκεανό και την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, το έργο θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για κλιματολογικά θέματα με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των πόρων. Τροφοδοτούμενος με ηλιακή ενέργεια, το πλοίο δεν εκπέμπει καμία ρυπογόνα ουσία πράγμα το οποίο επιτρέπει να μην νοθευτούν τα συλλεγμένα δεδομένα.

Το MS Tûranor PlanetSolar συνεχίζει την εκστρατεία του 2013 με επιτυχία μετά από ένα παγκόσμιο ρεκόρ σύντομα στο βιβλίο Γκίνες, η επιστημονική αποστολή αρχίζει ελπίζοντας να παρέχει δεδομένα προκειμένου να αυξηθεί την ευαισθητοποίηση του κοινού και να βοηθήσει την επιστήμη να προχωρήσει. Καλή τύχη στην ομάδα, το πλήρωμα και όλη την οργάνωση του έργου.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το αεροσκάφος και το πλήρωμά του στην ιστοσελίδα: http://www.planetsolar.org

Πηγές:

PlanetSolar επίσημη ιστοσελίδα: http://www.planetsolar.org

Press Release 18/05/2013

Advertisements

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s