ΤΟ ΕΡΓΟ ITER: Ενημέρωση Ιουλίου


ITER top_logoΕνεργειακό έργο στο Cadarache της Γαλλίας: λίγους μήνες έχουν περάσει από τότε την τελευταία ενημέρωση μας τον Μάιο του 2013. Τι νέο υπάρχει στο ITER;

30η επέτειος-Το JET η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού Plasma

Στις 25 Ιουνίου 1993, πριν από τριάντα χρόνια δημιουργήθηκε το Joint European Torus (JET), με μια λάμψη πλάσματος, ανοίγοντας μια νέα εποχή στην ιστορία της σύντηξης.

«Υπήρχε μια ατμόσφαιρα σιωπηλού προσδόκιμο καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη προσπάθεια πλάσμα προχωρούσε», θυμάται ο Phil Morgan, τότε ειδικός στην οπτική φασματοσκοπία, ο οποίος είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα κατά το προηγούμενο έτος. «Μια πνοή ακούστηκε σε μία από τις οθόνες των τηλεοράσεων η μηχανή φαίνεται να γέρνει όταν το μαγνητικό πεδίο ήταν ενεργοποιημένο, τότε ένα δυνατό γέλιο ξέσπασε καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι το πεδίο στρέβλωνε την εικόνα που καταγράφεται από την TV κάμερα.»

Some 25 former members of JET's staff gathered in the ITER Council Room, connected to Culham by video link.

Some 25 former members of JET’s staff gathered in the ITER Council Room, connected to Culham by video link.

Για την επέτειο, περίπου 25 πρώην μέλη του JET και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης CODAC, Θέρμανση & Diagnostics του ITER, Paul Thomas, στο Culham συγκεντρώθηκαν μέσω ψηφιακή βίντεο για να συζητήσουν για αυτή τη μεγάλη μέρα. Μέρα η οποία δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Φαίνεται ότι υπήρχε μια φιλική ατμόσφαιρα στην επέτειο και πολλά ανέκδοτα της ημέρας εκείνης συζητήθηκαν, θυμήθηκαν και ανταλλάχτηκαν.

Για τον Paul, και πολλοί άλλοι που τώρα είναι μέρος της ομάδας του ITER, το JET πρόσφερε «ανεκτίμητη εμπειρία».

Μια άλλη πρεμιέρα στη ζωή του ITER: Πρώτη αναθεώρηση του σχεδιασμού στο πλαίσιο του προγράμματος Test Blanket Module – ΤΒΜ (Ενότητα Δοκιμασίας Κουβέρτας)

Αυτό το μήνα η πρώτη εννοιολογική αναθεώρηση του σχεδιασμού εντός του προγράμματος της της ΤΒΜ, ένα κλειδί της ανάπτυξης της τεχνολογίας ανοίγοντας το δρόμο για την ενέργεια σύντηξης εορτάστηκε. Κατά τη φάση λειτουργίας του, το ITER θα αξιοποιήσει την παγκόσμια (αστική) απογραφή του τριτίου, που σήμερα εκτιμάται σε 20 κιλά.

Οι Σταθμοί σύντηξης του μέλλοντος θα πρέπει να δημιουργήσουν τη δική τους τροφοδοσία τριτίου. Μέρος της αποστολής του ITER είναι να δοκιμάσει διαφορετικές έννοιες αναπαραγωγής τριτίου που προτείνονται και αναπτύχθηκαν από τα μέλη, επιτρέποντας σε μελλοντικούς αντιδραστήρες σύντηξης να παράγουν καύσιμο εντός της μηχανής (αυτάρκεια σε τρίτιο) και ταυτόχρονα συλλέγουν τη θερμότητα που παράγεται από την αντίδραση της σύντηξης και θα την μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ έξι διαφορετικές έννοιες αναπαραγωγής τριτίου-το ΤΒΜ-είναι σήμερα σε προ-εννοιολογικό στάδιο του σχεδιασμού τους, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Ανώτερος Μηχανικός του ITER Guenter Janeschitz πραγματοποίησε τον Ιούλιο το πρώτο ελέγχο του σχεδιασμού. Ο Mario Merola, υπεύθυνος των ITER’s in-vessel components, σχολιάζει την εξέταση του σχεδιασμού ως «ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο της αναπαραγωγής της τεχνολογίας δοκιμών τριτίου.»

port-plug, The object of the design review: the TBM frame and the dummy modules Photo Credit: ITER.org

port-plug, The object of the design review: the TBM frame and the dummy modules Photo Credit: ITER.org

Η τρέχουσα στρατηγική προβλέπει ότι το ομοίωμα TBM και τα πλαίσια θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικό υδρόψυκτο 316-L (N) από χάλυβα (ITER βαθμού), ένα ειδικό μέταλλο που εγγυάται μειωμένη ενεργοποίηση όταν εκτεθεί σε νετρόνια, χωρίς σιδηρομαγνητικά αποτελέσματα και επαρκείς μηχανικές ιδιότητες. Η παράδοση και εγκατάσταση των έξι συστημάτων ΤΒΜ προγραμματίζεται κατά την πρώτη περίοδο διακοπής της λειτουργίας του μηχανήματος μετά το πρώτο Πλάσμα. «Κοιτάξαμε την έννοια του σχεδιασμού από όλες τις πιθανές γωνίες και οι απαιτήσεις έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια,» αναφέρει ο πρόεδρος Guenter Janeschitz στο στο κλείσιμο της συνεδρίασης της επιτροπής.

Photo of the week, Newline 276 (July) “It has been an unusual July so far in Provence. Thunderstorms have broken over the site almost every afternoon, causing work to be stopped until the storm front moves on.”

Photo of the week, Newline 276 (July) “It has been an unusual July so far in Provence. Thunderstorms have broken over the site almost every afternoon, causing work to be stopped until the storm front moves on.”

Μάθετε περισσότερα με εικόνες, βίντεο και πολλά άλλα σχετικά με την επίσημη του έργου στην ιστοσελίδα του έργου: http://www.iter.org/

Πηγές:

ITERεπίσημη ιστοσελίδα: http://www.iter.org/

Newlines267, 264 (Απρίλιος και Μάιος)

JET Info Box

Σχετικά Άρθρα:

Advertisements

One response to “ΤΟ ΕΡΓΟ ITER: Ενημέρωση Ιουλίου

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΕΡΓΟ ITER: Ενημέρωση Ιουλίου | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s