Σαββατιάτικο Φρουτοζούμ – Πεπόνι


Το πεπόνι (Cucumis melo), είναι ο καρπός της πεπονιάς. Ανάλογα με την ποικιλία τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας, στο άρωμα και στη γεύση και στο κέντρο της σχηματίζει κενό και εκεί βρίσκονται οι πολυάριθμοι σπόροι. Το Πεπόνι προέρχεται από την Αφρική και τη νοτιοδυτική Ασία, αλλά σταδιακά άρχισαν να εμφανίζονται στην Ευρώπη προς το τέλος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πρώτοι ευρωπαϊκοί άποικοι στο νέο κόσμο καταγράφονται ως καλλιέργεια μελιτώματος και casaba πεπόνια ήδη στα χρόνια 1600. Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη ενώ συνολικά καλλιεργούνται πάνω από 65.000 στρέμματα με την ετήσια παραγωγή να φτάνει τους 28,3 εκατομμύρια τόνους. Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών στον κόσμο (παράγει τα μισά). Ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία το Ισραήλ και οι Η.Π.Α.

Τα πεπόνια περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, κυρίως καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις αλλά επίσης δισμουτάση του υπεροξειδίου (SOD = superoxide dismutase), το οποίο είναι ένα ένζυμο γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Αρκετές έρευνες και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει το κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνους και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Το πεπόνι καλλιεργείται εύκολα στο κήπο σας και στο μπαλκόνι σας σε μεγάλη γλάστρα.

Το Πεπόνι

  • Προστατεύει την όραση
  • Ρυθμίζει την πίεση
  • Μειώνει τη χοληστερίνη
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Related Articles:

One response to “Σαββατιάτικο Φρουτοζούμ – Πεπόνι

  1. Παράθεμα: Σαββατιάτικο Λαχανικοζούμ – Αγγούρι | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s