Οικολογικό vs Συμβατικό, Εύκολη Επιλογή


Πολύ συχνά όταν βρίσκομαι μπροστά από ανθρώπους που δεν υποστηρίζουν τα οικολογικά προϊόντα και ειδικά αυτή τη καινούργια «μόδα» του φυσικού προϊόντος, αναρωτιέμαι τελικά τι δεν υποστηρίζουν ακριβώς, τι δεν αποδέχονται; Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωπος κάνει λάθει που έχουν επιπτώσεις στην Ανθρώπινη υγεία, απλά είναι καλό να ξέρει κανείς πως προχωράει η ανθρώπινη γνώση και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Αποδέχομαι, οι τιμές δεν είναι ακόμα ισορροπημένες, αλλά που θα πάει και η φούσκα του «οικολογικού» θα εκραγεί και θα σταθεροποιηθούν όλα.

USA, Florida, Mature woman relaxing on beachΟι επιπτώσεις του ήλιου πάνω στο δέρμα είναι πολλές και με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας για την υγεία μας. Μία εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να σας προκαλέσει αρχικά ένα κάψιμο, το δυσάρεστο συναίσθημα όπου το δέρμα δεν αντέχει το άγγισμα κανενός ύφασμα! Αυτό είναι το λιγότερο, στους πιο ευαίσθητοι/ες, ο ήλιος μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές και επικίνδυνες επιπτώσεις:

  • 50 έως 70% των καρκίνων του δέρματος έχουν άμεση σχέση με την υπερβολική έκθεση στις ακτίνες UVA και UVB. Τα UVB δημιουργούν αλλαγές στα γονίδια των κυττάρων ενώ τα UVA τροποποιούν τις κυτταρικές μεμβράνες και τους πυρήνες.
  • Διαγιγνώσκονται περισσότεροι από 2 εκατομμύρια καρκίνοι του δέρματος παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η συχνότητα αυτή αυξάνεται δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και  κύριες αιτίες είναι η ανάπτυξη των υπαίθριων δραστηριοτήτων και η πρακτική της «ηλιοθεραπείας» και τεχνητής ακτινοβολίας UV.

Η επικινδυνότητα του ήλιου είναι σοβαρή, όλοι πρέπει να προστατευτούμε, αλλά με τι; Οικολογικό ή Συμβατικό;Οικολογικό vs Συμβατικό, credit: Camille Delcour

  • Ένα συμβατικό αντηλιακό περιέχει συνθετικά φίλτρα τα οποία μετατρέπουν τις ακτίνες UV μέσα δέρμα σε μη βλαβερές ακτίνες[1] ενώ το οικολογικό αντηλιακό, με ορυκτά φίλτρα από ψευδάργυρο και τιτάνιο, προστατεύει το δέρμα από την επιφάνεια.
  • Το συμβατικό αντηλιακό περιέχει συντηρητικά, παχυντικά, ενυδατικούς παράγοντες, για τη σταθεροποίηση του γαλακτώματος, καθώς και βιταμίνη Ε ή βιταμίνη C ειδικότερα καθώς στο οικολογικό, τα συστατικά του δεν προέρχονται από πετροχημικά[2], δεν περιέχει parabens, νανοσωματίδια, ορυκτέλαια και συνθετικά κεριά, ή ακόμα συστατικά από ΓΤΟ αλλά φυτικά έλαια και/ή αιθέρια έλαια.
  • Όσο αφορά την επίδραση στο περιβάλλον, ενώ η σύνθεση  του  βιολογικού αντηλιακού είναι πολύ λιγότερη επικίνδυνη από τα συμβατικά αντηλιακά[3], οι συσκευασίες είναι σχεδόν πάντα ανακυκλώσιμες.
  • Από πλευράς αποτελεσματικότητας, μία συμβατική κρέμα είναι εύκολη στην εφαρμογή  ωστόσο, η δράση τους δεν είναι άμεση αντιθέτως το οικολογικό αντηλιακό το οποίο ενεργά στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργώντας ένα προστατευτικό φραγμό στις ακτίνες. Το οικολογικό αντηλιακό, μπορεί να έχει ένα μειονέκτημα είναι η εφαρμογή του γιατί είναι πιο πολύ παχιά. Όμως, ορισμένες μάρκες κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το σημείο και βρίσκουμε σήμερα πολύ πρακτικές κρέμες με δείκτες προστασίας μερικές φορές χαμηλότερο, αλλά αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά στο νερό.
  • Τέλος, οικονομικά, η προστασία από τον ήλιο με συμβατικό αντηλιακό κινείται από 5 με 18 ευρώ (Carotene) ενώ θα βρείτε ένα οικολογικό αντηλιακό από 10 έως 20 ευρώ τα 100ml.

Για κατάλληλη προστασία από τον ήλιο, και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις θα χρειαστεί να απλωθεί αντηλιακό περισσότερα από μία φορά μέσα στην ημέρα. Κάποιος που σέβεται τον εαυτό του και τον τόπο που είναι, η επιλογή είναι εύκολη, Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ο ή τουλάχιστον φυσικό: για το περιβάλλον, για τη καταπολέμηση των ρυπογόνων βιομηχανιών που δεν προσέχουν το Μπλε Πλανήτη αλλά και για την υγεία του κάθε άνθρωπου. Στην Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε διάφορες πιστοποιήσεις, όπως την ICEA Organic Certification, COSMEBIO αλλά και σύμβολα τα οποία σας ενημερώνουν ότι δεν έχουν βλαβερές ουσίες κλπ.

Πράσινη Συμβουλή: Καταναλώνω έξυπνα, διαβάζω τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζω, δεν προτιμώ επικίνδυνα προϊόντα

Πηγές:

Le soleil, les UV et la santé http://www.soleil.info/sante/dossiers/quelques-chiffres-cle.html

Santé Médecine http://sante-medecine.commentcamarche.net/faq/1915-effets-du-soleil-sur-les-yeux-la-cataracte-et-l-ophtalmie


[1] είναι και ενδοκρινικοί διαταράκτες, διαπερνάνε την επιδερμίδα και μπορούν να παίξουν ένα ρόλο παρόμοιο με εκείνο των οιστρογόνων, μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές, και βέβαια τα συστατικά τους είναι αλλεργιογόνα.

[2] παραφίνη, σιλικόνη, PEG.

[3] τα χημικά φίλτρα είναι από τις πρώτες αιτίες καταστροφής των κοραλλιών μέσα στη θάλασσα.

Advertisements

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s