“PlanetSolar DeepWater” Επιστημονική Εξερεύνηση


PlanetSolar logo

Από τον Ιούνιο 2013, το μεγαλύτερο ηλιακό καταμαράν του κόσμου άρχισε την μεγάλη επιστιμονική εκστρατεία κατά μήκος του Ρεύματος του Κόλπου. Την 1η Αυγούστου, το PlanetSolar έφτασε στην περιοχή της Newfoundland στην πόλη του Αγίου Ιωάννη (Καναδάς), γνωστή για τις δύσκολες συνθήκες πλοήγησης και συχνή ομίχλη. PlanetSolarΗ επιστιμονική εξερεύνηση φαίνεται να προχωράει καλά και έχουν συλλεχθεί τα πρώτα δεδομένα. Η MS Tûranor PlanetSolar παρέμεινε μέχρι τις 5 Αυγούστου, στο λιμάνι του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια θα πλοηγήσει στην απεραντοσύνη του Βόρειου Ατλαντικού, προς το Ηνωμένο Βασίλειο (πάνω από 3’500 χιλιόμετρα).

Η ηλιακή ενέργεια είναι αποτελεσματική και το σκάφος PlanetSolar αποδείχθηκε εκ νέου ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε φυσικό εμπόδιο και ανταποκρίθηκε άμεσα. Στις 19 Αυγούστου, το σκάφος έφθασε το γεωγραφικό μήκος, που σηματοδοτεί τη μισή διαδρομή του ταξιδιού για το πλήρωμα, ο καπετάνιος του MS Tûranor PlanetSolar γράφει “Ήταν συμβολική στιγμή, και καλή για τη ψυχολογία. Από δω και πέρα, μετράμε αντίστροφα πόσα μίλια έχουν μείνει αντί για πόσα έχουμε διασχίσει. […] Το ταξίδι μας από το Newfoundland ήταν με καιρό με συχνά χαμηλό βαρόμετρο το οποίο έφερε αρκετές αστάθειες καιρικές συνθήκες και ισχυρούς ανέμους με τεράστιες θολές περιοχές. ” Επίσης εξηγεί “Αυτό το ταξίδι, σε ζιγκ-ζαγκ, ήταν δύσκολο, και μία σημαντική πρόκληση όσον αφορά την ηλιακή πλοήγηση”. Εκτός από το επίτευγμα πλοήγησης που κατάφεραν το πλοίο και το πλήρωμά, η στάση στο Άγιο Ιωάννη αντιπροσωπεύει επίσης ένα σημαντικό σημείο στην ιστορία του PlanetSolar: είναι το βορειότερο σημείο που έχει ποτέ επιτευχθεί.

PlanetSolar Deepwater Expedition Credit: PlanetSolar.orgΑπό τη πλευρά της Επιστημονικής Εξερεύνησης, οι επιστήμονες του UNIGE ήταν σε θέση να προβούν σε διάφορες μετρήσεις και έρευνες από την έναρξη της εκστρατείας τον Ιούνιο 2013. Μεταξύ Βοστώνης και Χάλιφαξ, η επιστημονική ομάδα του ηλιακού καταμαράν ήταν σε θέση να αναλύσει τα αερολύματα και παρατήρησαν από τα συλλεγμένα δεδομένα ότι όσο μετακινιόντουσαν σταδιακά προς τον Καναδά, ο αριθμός των αερολυμάτων αυξήθηκαν σημαντικά. Μετά την αποχώρηση από το λιμάνι του Αγίου Ιωάννη στο Χάλιφαξ, ήταν ευκαιρία να συνεχίσουν την έρευνα και ανάλυση των φαινόμενων των δινών (μεγάλες δίνες που ξεφεύγουν από το κύριο μέρος του Ρεύματος του Κόλπου). Οι δίνες επηρεάζουν την ανταλλαγή θερμότητας με την ατμόσφαιρα και την ανάπτυξη των φυτοπλαγκτόν. Αυτή τη φορά, η επιστημονική ομάδα του UNIGE ερευνούν τις δίνες ανοικτά των ακτών της Σκοτίας και δίνουν κάποιες εντυπώσεις για το έργο τους « Αν και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής είναι ακόμα σε μια πολύ προκαταρκτική φάση της ανάλυσης, οι μετρήσεις των αερολιμένων σωματιδίων φαίνονται να προτείνουν ότι η ποσότητα του μικροσωματίδια που αιωρούνται στο αέρα, που εκπέμπονται από τον ωκεανό, είναι υψηλότερη από ότι περιμέναμε. Η αλήθεια είναι ότι η γνώση πάνω στα αερολύματα του ωκεανού είναι πολύ ελλιπής και οι μετρήσεις που συλλέγουμε από τη «Biobox» (αναπτύχθηκε από την ομάδα Applied Physics Groups at the University of Geneva) θα μπορούσε να παραδώσει πρωτοφανούς αποτελέσματα και με αυτόν τον τρόπο να ρίξει νέο φως στη ωκεάνια επιρροή στο κλίμα,» λέει ο Καθηγητής Martin Beniston, κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Επιστήμης στο UNIGE.

Το PlanetSolar έχει πραγματοποιήσει πολλά επιτεύγματα, αυτή τη χρονιά (και σίγουρας δεν θα σταματήσει εδώ), επειδή όχι μόνο έχει δείξει την ικανότητά του να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την επιστημονική αποστολή, αλλά είναι επίσης μια μεγάλη απόδειξη ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να πάει οπουδήποτε, ακόμη και στις πιο δύσκολες θέσεις με το χαμηλό φως του ήλιου. Μπορείτε να ακολουθήσετε την Επιστημονική Εκστρατεία στην ειδική ιστοσελίδα http://www.planetsolar.org/deepwater/?lang=en.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το αεροσκάφος και το πλήρωμά του στην ιστοσελίδα: http://www.planetsolar.org

Πηγές:

PlanetSolar επίσημη ιστοσελίδα: http://www.planetsolar.org

Press Release 01/08/2013 PlanetSolar drops anchor in St. John’s, the northernmost point the solar vessel has ever reached

Article “HALFWAY” by Gérard d’Aboville, August, 19, http://www.planetsolar.org/deepwater/?p=2509&lang=en#more-2509

Advertisements

One response to ““PlanetSolar DeepWater” Επιστημονική Εξερεύνηση

  1. Παράθεμα: PlanetSolar κερδίζει το Ευρωπαϊκό Ηλιακό Βραβείο στη « Media » στη Γερμανία | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s