Οικολογική Εκδήλωση – Ένα ταξίδι μόδας με το Case Study DoitEco – Μέρος 1


Eco-Events MissBlueΤι είναι πραγματικά οικολογική εκδήλωση; Πάντα ήθελα να γράψω για αυτό το θέμα, γιατί με ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο των εκδηλώσεων, και η συμμετοχή μου ως «Τύπο» στην εκδήλωση DoitEco ήταν η τέλεια ευκαιρία να μιλήσουμε για το θέμα αυτό. Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αρκετές οικο-εκδηλώσεις, αλλά οι περισσότερες τόσο «μη-οικολογικές» που δεν μπορούσα να τις αναφέρω ή θα έπρεπε να γράψω μόνο κακή κριτική. Μ’ενδιαφέρουν θετικά προγράμματα / εκδηλώσεις, ειδήσεις που μας βοηθάμε να προχωράμε, ιστορίες που δείχνουν καλές πρακτικές. Μία εκδήλωση λοιπόν, μπορεί να εξεταστεί σύμφωνα με το στόχο της, την οργάνωσή της και τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον. Το έργο DoitEco είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τον προσδιορισμό του Check List «Οικολογικής εκδήλωσης».

DoitEco «Προώθηση τάσεων φιλικών προς το περιβάλλον στη μόδα […]»

Ποια είναι η πρώτη λέξη που σκέφτεστε όταν διαβάζετε «οικολογική εκδήλωση»; Είναι ένα γεγονός που μιλά για την οικολογία; Μια εκδήλωση που σχετίζεται με την οικολογία; Μια εκδήλωση στην οποία οι οργανωτές ελαχιστοποίησαν τον αντίκτυπο, προωθεί οικολογικό τρόπο ζωής ή οικολογικά μοντέλα διαχείρισης; Στην πραγματικότητα μια πράσινη εκδήλωση είναι όλοι αυτοί οι ορισμοί μαζί. Η αποστολή του έργου DoitEco δεν ήταν μόνο την προώθηση τάσεων φιλικών προς το περιβάλλον στη μόδα, αλλά και την προώθηση πράσινης μόδας, την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο κόσμων της μόδας. Μέσα από αυτό το έργο η εταιρεία Ally (διαχειριστής του έργου στην Αθήνα) προωθεί περιβαλλοντική συμπεριφορά μέσω διαφόρων ενεργειών, που προωθούνται από Έλληνες σχεδιαστές υποχρεώνοντας τους να δημιουργήσουν καινοτόμα κομμάτια ειδικά για την επίδειξη μόδας και συζήτησαν διάφορα βέλτιστες πρακτικές που μπορεί κανείς να εφαρμόσει ώστε να είναι πιο οικολογικός μέσω της γκαρνταρόμπας.

Do it EcoΟι Οικολογικές εκδηλώσεις μπορούν να καλύψουν εκπαιδευτική αποστολή ή / και απλό ψυχαγωγικό σκοπό: ενημέρωση μιας ειδικής ομάδας ατόμων σχετικά με ένα θέμα σε εξέλιξη στην περιοχή τους, προώθηση οικολογικών υπηρεσιών ή προϊόντων, ένα περιβαλλοντικό έργο ή μια πράσινη εταιρεία. Από την άλλη πλευρά μια οικολογική εκδήλωση μπορεί επίσης να είναι ένα συνηθισμένο γεγονός για το οποίο έχουν λάβει οι οργανωτές όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθούν στις αρχές της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Αυτή η τελευταία έκφραση «αρχές περιβαλλοντικής διαχείρισης» είναι το κλειδί για να καθοριστεί πόσο οικολογική θα είναι η εκδήλωσή σας.

Η οργάνωση είναι ο κεντρικός ρόλος και ο κύριος υπεύθυνος για τη δημιουργία όλων των κατάλληλων διαδικασιών και ενεργειών για συνειδητοποιήσουν την εκδήλωση και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ελάχιστο. Για την επίτευξη αυτών των στόχων η διοργάνωση εκδηλώσεων πρέπει να εξασφαλίζει:

  • Ότι όλες οι περιβαλλοντικές πτυχές της εκδήλωσης αναλύθηκαν και τα κατάφερε στο κατάλληλο τρόπο,
  • Ότι το προσωπικό είναι καλά ενημερωμένο και εκπαιδευμένο να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις αξίες που προωθεί η εκδήλωση,
  • Η εκδήλωση πρέπει να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις, προκειμένου να οριστεί ως «περιβαλλοντική».

Η ομάδα του DoitEco σίγουρα έκανε πολλή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Κάποιοι άξονες είχαν καλά μελετηθεί, όπως το μάρκετινγκ, το καινοτόμο τρόπος για να παρουσιαστούν τα ρούχα και οι διάφορες δράσεις που προηγήθηκαν της τελικής εκδήλωσης το Eco Fashion Show. Με τη σφραγίδα του EcoLuxe London και τη πιστοποίηση της ιστοσελίδας με Carbon Neutral Seal, το DoitEco επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα και τη δέσμευσή τους για την αποστολή τους.

Η οργάνωση είναι τελικά υπεύθυνη για τον έλεγχο και την παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος και την επιτυχία της εκδήλωσης. Γιατί τελικά αυτό που θα μετρήσει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα.

Διαβάστε το 2ο Μέρος

Θέλετε τη δικιά σας ανάλυση, επικοινωνήστε μαζί μου camilledelcour@missblue.org. Κάντε τη πράσινη μεταβατικότητά σας μία πραγματικότητα.

Σχετικά με το DoitEco: DoitEco Project είναι μία σειρά οικολογικών δράσεων και δραστηριοτήτων που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2014 στην Τεχνόπολη με αποκορύφωμα το Eco Fashion Show. Αναγνωρισμένοι Έλληνες, αλλά και ξένοι σχεδιαστές παρουσίασαν τις δημιουργίες τους ειδικά φτιαγμένες από οικολογικά υλικά, βάζοντας το στίγμα τους,  έδωσαν το παράδειγμα και στέλνουν μήνυμα αειφορίας και έμπρακτης αγάπης προς το περιβάλλον. Η Ελλάδα είναι η 7ηχώρα παγκοσμίως που φιλοξένησε στην πρωτεύουσα της το  Eco Fashion Event, μετά το Βανκούβερ, το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Μόσχα, η Νέα Υόρκη και η Κύπρος.

Advertisements

2 responses to “Οικολογική Εκδήλωση – Ένα ταξίδι μόδας με το Case Study DoitEco – Μέρος 1

  1. Παράθεμα: Οικολογική Εκδήλωση – Ένα ταξίδι μόδας με το Case Study DoitEco – Μέρος 2 | MissBlue Blog.gr·

  2. Παράθεμα: Οικολογική Εκδήλωση – Ένα ταξίδι μόδας με το Case Study DoitEco – Μέρος 3 | MissBlue Blog.gr·

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s