MS Tûranor PlanetSolar, 2014 Ηλιακή Καμπάνια και μια στάση στην ΕΛΛΑΔΑ


PlanetSolar logoΈχω καιρό να γράψω νέα από τα έργα που παρακολουθούμε, δυστυχώς ο χρόνος μου μειώθηκε τόσο πολύ που έπρεπε να δώσω προτεραιότητα σε σχέδια που έχω αναλάβει παράλληλα. Φέτος ξεκίνησε με μια πραγματικά γεμάτη ατζέντα και θα δείτε ότι τα έργα μας δεν πάνε πίσω. Το 2014 ξεκίνησε με πολλά σχέδια και μεγάλη είδηση ​​για το ηλιακό καταμαράν MS TûranorPlanetSolar. Ολοκληρώνεται το 2013 έξοχα, η ομάδα PlanetSolar κέρδισε 2 βραβεία και προετοίμασε απίστευτες περιπέτειες για φέτος. Το καλύτερο έρχεται, αφού το ηλιακό καταμαράν θα κάνει μια στάση στην ΕΛΛΆΔΑ, δεν μπορώ να περιμένω να το δω από κοντά στις θάλασσές μας!

Αποστολές 2014 – Φέτος και μια στάση στην ΕΛΛΆΔΑ

2014 Itinary Credit: PlanetSolar

2014 Itinary Credit: PlanetSolar

1. 23ο Φεστιβάλ desImagesdeMer (Φεστιβάλ Θαλασσινών Εικόνων)

Προσκεκλημένος από NAUSICAA, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συγκρότημα αφιερωμένο στη γνώση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το MS TûranorPlanetSolar θα συμμετάσχει στον 23ο Festival des Images de Mer, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17 και 21 Απριλίου. Οι κάτοικοι του Nord-Pas-de-Calais (Γαλλία), θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν αυτό το παράξενο θαλάσσιο σκάφος μέσω επισκέψεων, φόρουμ και συνέδρια.

2. 2014 Κύπελλο Solar1 Μόντε Κάρλο, η πρώτη ηλιακή κούρσα σκαφών

Στη συνέχεια, το καταμαράν θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Μεσόγειο Θάλασσα. Θα επιστρέψει στο Πριγκιπάτο του Μονακό, σημείο αναχώρησης και άφιξης όταν ολοκλήρωσε το πρώτο γύρο του κόσμου με ηλιακή ενέργεια. Εκεί θα συμμετάσχει στο 2014 Κύπελλο Solar1 Μόντε Κάρλο, το πρώτο ηλιακό αγώνα σκαφών. Με μέση ταχύτητα 10 χλμ / ώρα, το MS TûranorPlanetSolar προφανώς δεν θα συμμετάσχει ως δρομέας, αλλά ως επίσημος σημείο υποδοχής, θα υποδεχθεί την κριτική επιτροπή και τον Τύπο που έχουν προσκληθεί σε αυτό το γεγονός.

3. Επιστημονική Αποστολή στην ΕΛΛΆΔΑ

Το MS TûranorPlanetSolar θα πλοηγήσει απέναντι στην Ελλάδα, όπου έχει προγραμματιστεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, να επαναλάβει το ρόλο του ως επιστημονική πλατφόρμα. Στη Ελλάδα θα συμμετάσχει στη μελέτη βυθισμένων προϊστορικών τοπίων, πιο συγκεκριμένα στις εργασίες που σχετίζονται με υποβρύχια γεωφυσικές μετρήσεις.

Με τέτοιο συναρπαστικό και διαφοροποιημένο πρόγραμμα το ηλιακό καταμαράν θα έχει μεγάλες ευκαιρίες για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

PlanetSolar έξω στη θάλασσα και πάλι

Ενώ το 2013 έκλεισε με μεγάλη είδηση ​​για την ομάδα του PlanetSolar, το σκάφος κέρδισε δύο βραβεία, το 2014 ξεκίνησε με προκλήσεις. Το πρώτο βραβείο ήταν το «2013 Ευρωπαϊκό Solar Prize» στην κατηγορία «Μέσα Επικοινωνίας» για την προώθηση που δημιούργησε κατά την ολοκλήρωση της πρώτης παγκόσμιας περιοδείας το 2010-2012. Το δεύτερο βραβείο αφορά το νέο παγκόσμιο ρεκόρ για Διατλαντική Διέλευση με την επίσημη έγκριση του Guinness World Record .

2013 Prize Credit: PlanetSolar

2013 Prize Credit: PlanetSolar

Η MS TûranorPlanetSolar έφθασε στις 24 Σεπτεμβρίου 2013 και για όλο το χειμώνα στη Cité de la Voile Eric Tabarly στο Lorient (Γαλλία). Από τις 2 Νοεμβρίου 2013 έως 15 Μαρτίου 2014, τα το γιγάντιο ηλιακό καταμαράν καλωσόρισε παιδιά σχολείων και το ευρύ κοινό τα Σάββατα και τις Δευτέρες. Ήταν μια ευκαιρία για τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα σπλάχνα του μεγαλύτερου ηλιακού σκάφους στον κόσμο και να μάθουν για τους στόχους της επιστημονικής αποστολής «PlanetSolarDeepWater». Έτσι, το MS TûranorPlanetSolar έφερε ηλιοφάνεια με την επίσκεψή του στη Cité de la Voile ! Στο πλωτήρα του μουσείου, το ηλιακό καταμαράν είχε την ευκαιρία να συναντήσει εικονικά πλοία όπως το μυθικό Pen Duick ή ακόμα και το επιβλητικό ιστιοφόρο Tara. Στα μέσα Ιανουάριο θα ξεκινούσε για Κονκαρνό για να υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης.

Στο ετήσιο κλείσιμο της Cité de la Voile Eric Tabarly (από 6 Ιαν. μέχρι 14 Φεβ.), το MS TûranorPlanetSolar κατευθύνθηκε προς το Κονκαρνό, το Blue City (Μπλε Πόλη), η οποία έχει μια μεγάλη δεξαμενή για το δεξαμενισμό του σκάφους. Έτσι , για τρίτη φορά από το τέλος της κατασκευής του το 2010, το σκάφος άφησε τα νερά. Ένα λεπτό ελιγμός απαιτεί κάποια σύνεση, αφού σχεδόν τα 100 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα της γάστρας του σκάφους είναι εύθραυστη. Το πλοίο έχει τοποθετηθεί σε δεξαμενή, έτσι ώστε οι εργασίες συντήρησης να μπορούν να πραγματοποιηθούν στα ύφαλα. Ενώ οι εργασίες συντήρησης πήγαν καλά, ήταν ο καιρός δυσκόλεψε τις ομάδες. Το πλοίο επρόκειτο να επιστρέψει στην Λοριάν στις αρχές του Φεβρουαρίου, αλλά εκείνη τη στιγμή η Βρετάνη παρασυρόταν από διαδοχικές καταιγίδες σπάνιας έντασης, ένα μεγάλο φούσκωμα πάνω από 10 μέτρα μετρήθηκε. Υπό αυτές τις συνθήκες , δεν ήταν δυνατό για το πλοίο να μπει στη θάλασσα και να είναι παρόν στην από την επαναλειτουργία του μουσείου. Ως εκ τούτου, οι ομάδες ήταν σοφές και καθίσανε έξω υπομονετικά στην ξηρά, στο κάτω μέρος της δεξαμενής, μέχρι ο ουρανός να ηρεμίσει. Το MS TûranorPlanetSolar επέστρεψε στην Λοριάν στις 19 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πίσω στο πρόγραμμα αλλά ασφαλείς.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το αεροσκάφος και το πλήρωμά του στην ιστοσελίδα: http://www.planetsolar.org

Πηγές:

PlanetSolar επίσημη ιστοσελίδα: http://www.planetsolar.org

Press Release πρώτου τριμήνου 2014

Advertisements

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s