Συχνές Ερωτήσεις – Τι είναι οικολογική πιστοποίηση;


LabelsΤα οικολογικά προϊόντα γίνονται κάθε χρόνο και περισσότερα: τα βρίσκουμε πλέον σε σούπερ μάρκετ αλλά και μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας. Κάποια προϊόντα σέβονται περισσότερα το περιβάλλον σε σχέση με άλλα και για να μπορεί ο καταναλωτής να αναγνωρίσει αυτά τα προϊόντα εκτυπώνονται τα λογότυπα των πιστοποιήσεων. Οι πιστοποιήσεις δεν εκτυπώνονται ελεύθερα από τον παραγωγό, πρέπει πρώτα να περάσουν κάποια αξιολόγηση η οποία αναλύει και κρίνει κατά πόσο το προϊόν είναι οικολογικό. Όντως κάποια προϊόντα είναι οικολογικά στον τρόπο που παράγονται και άλλα όμως πάνε πιο μακριά χρησιμοποιώντας πιο οικολογικές ουσίες ή για παράδειγμα δέντρα από ελεγχόμενα δάση κλπ… Κάθε κατηγορία προϊόντων (ένδυση, τεχνολογία, χαρτί, τρόφιμα…) έχει ειδική σήμανση/πιστοποίηση. Έτσι λοιπόν για να μπορέσετε να τα αναγνωρίσετε καλύτερα και να έχετε μία καλύτερη εικόνα των διάφορων πιστοποιήσεων που μπορείτε να συναντήσετε, η καινούργια αυτή κατηγορία θα τα παρουσιάσει ένα ένα όλα.

Τι είναι οικολογική πιστοποίηση?

Η οικολογική πιστοποίηση είναι μια εθελοντική διαδικασία, δηλαδή η επιχείρηση η ίδια κάνει την αίτηση να πιστοποιηθεί, προκειμένου να αποδείξει στο κοινό τις περιβαλλοντικές ιδιότητες των προϊόντων της. Η διαδικασία οικολογικής πιστοποίησης οργανώνεται γύρο από την ανάλυση του κύκλου ζωής του προϊόντος και προσδιορίζει ποια μέρη είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ποια όχι. Συνήθως η διαδικασία λαμβάνει υπόψη ένα ορισμένο αριθμό παραγόντων από την παραγωγική διαδικασία έως τη διαδικασία πώλησης και κατανάλωσης.

Μπορούμε να βρούμε πιστοποιήσεις για όλες τις κατηγορίες προϊόντων, από τρόφιμα μέχρι και τεχνολογία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τοπική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση?

Μερικοί οργανισμοί πιστοποίησης έχουν διεθνοποιηθεί τα σήματά τους, που σημαίνει ότι το πεδίο εφαρμογής τους περιλαμβάνει προϊόντα από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλοι οργανισμοί είναι τοπικά και ειδικά για μια χώρα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα έχουμε έναν οργανισμό πιστοποίησης για τα τρόφιμα που ονομάζεται ΔΥΟ και το οποίο πιστοποιεί μόνο ελληνικά προϊόντα. Η διαφορά είναι τα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη οι οργανισμοί, και αυτό θα δούμε στα επόμενα άρθρα.

Γιατί οι εταιρίες εφαρμόζουν τέτοιες σημάνσεις?Labelling Photo credit: Corbis Image

Οι κατασκευαστές επιλέγουν εθελοντικά να κάνουν τη πιστοποίηση στα προϊόντα τους ώστε να αξιοποιήσουν και να δείχνουν τις ενέργειές τους για το περιβάλλον στο κοινό. Αυτά τα λογότυπα βοηθούν τις εταιρείες να υπογραμμίσουν το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον των προϊόντων που διαθέτουν στην αγορά. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε τη σημασία τους, ακόμη και αν οι κατασκευαστές έχουν εκπαιδευτεί και ενημερωθεί σωστά για το θέμα αυτό. Κάθε λογότυπο δεν θα φέρνει την ίδια πιστοποίηση και σίγουρα δεν σας εξασφαλίζει ότι κάθε προϊόν σέβεται τις ίδιες αξίες και τα κριτήρια. Επιπλέον, όλα τα λογότυπα δεν παρέχουν τις ίδιες περιβαλλοντικές διασφαλίσεις.

Έχετε κάποια ερώτηση για τις οικολογικές πιστοποιήσεις, στείλτε τη στη MissBlue

Advertisements

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s