ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ LED – Βασίλειος Μπαρής, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής αγοράς για να τα βγάλουμε πέρα


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ, ΦΕΩΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015Baris Light - Logo

Καινοτομία για να καταπολεμίσουμε την κρίση, αν ο Βασίλειος Μπαρής κρατάει τις δραστηριότητες του και την πελατεία του είναι γιατί δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες και αντιθέτως πήρε το δρόμο της καινοτομίας για να προτείνει στην Ελλάδα, παράγοντας στην Ελλάδα ανταγωνιστικά προϊόντα. Η λογική που ακολουθεί ο κος Μπάρης είναι αμείλιτκη, αλλά δυστηχώς δεν έχει ακόμη αφομοιωθεί από όλους τους παράγοντες της αγοράς: δυναμώνοντας την τοπική αγορά, δημιουργώντας για περισσότερη ανταγωνιστικότητα έτσι εξελίσσονται τα φωτιστικά LED της Πάτρας, επιμονή και καινοτομία.

MissBlue : Πως και γιατί ξεκινήσατε τη Baris Light
Βασίλειος Μπαρής: Η Baris Light είναι η συνέχεια της “Electrosynthesi” η οποία με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο και όραμα ιδρύθηκε το 1998. Η “Electrosynthesi” κατάφερε να αναπτύξει την πρωτόγνωρη τότε τεχνολογία LED στις αρχές της 10ετίας του 2000-2010 και να εκπαιδεύσει το προσωπικό της και τους πελάτες της με υπομονή και επιμονή στην τότε νέα τεχνολογία. Αναγνωρίσαμε γρήγορα τα πλεονεκτήματα του LED και ερευνήσαμε και αναπτύξαμε προϊόντα που εξυπηρετούσαν αρχικά αρχιτεκτονικούς φωτισμούς και εξωτερικούς χώρους. Εκείνο που μας ώθησε λοιπόν να δημιουργήσουμε στις αρχές του 2009 την Baris Light ήταν η δυνατότητα της ίδιας της εταιρίας ως νομική μορφή να ανοίξει τους ορίζοντες της Ευρώπης και των εξαγωγών.

Πουλάτε λοιπών LED και οπτικές ίνες, γιατί τις θεωρούμε οικολογικές;
Ο όρος οικολογικό προϊόν όπως καταλαβαίνεται είναι πολυδιάστατος, θα μπορούσα πολύ απλά να σας πω ότι δεν επιβαρύνει το περιβάλλον ή καλύτερα το επιβαρύνει λιγότερο από εκείνα τα προϊόντα τα οποία έρχεται να αντικαταστήσει. Αλλά εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι σκοπός μιας εταιρίας είναι να χρησιμοποιεί την νέα τεχνολογία για την ποιοτική αναβάθμιση της ανθρώπινης ζωής. Το Led λοιπόν πλέον μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ποιοτικό φωτισμό και μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα π.χ. Ο φωτισμός στους περισσότερους επαγγελματικούς χώρους ακόμη και σήμερα είναι με λαμπτήρες φθορισμού. Αλλάζοντας τις λαμπτήρες αυτές με ένα ποιοτικό φωτιστικό τεχνολογίας LED θα δείτε άμεσα αλλαγή στον κόσμο που εργάζεται στον συγκεκριμένο χώρο, το περιβάλλον θα είναι πιο ευχάριστο η «συχνότητα» του φωτισμού με φθορισμού η οποία κούραζε τα μάτια του εργαζόμενου μηδενίστηκε, η καθαρότητα η οποία φαίνετε από τον δείκτη CRI σε ένα φωτιστικό LED μας βοηθάει να βλέπουμε τα αντικείμενα με το πραγματικό τους χρώμα και χωρίς αλλοιώσεις. Τέλος όταν έρθει η ώρα της ανακύκλωσης δεν έχουμε να κάνουμε με ένα χημικό προϊόν αλλά με μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία ανακυκλώνεται πολύ πιο εύκολα και χωρίς κίνδυνο για τον τελικό χρήστη.

Συχνά ακούμε ότι οι οικολογικές λαμπτήρες είναι πιο ακριβά. Ισχύει αυτό ακόμα σήμερα; Και γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά;
Στις αρχές τις 10ετίας του 2000 αυτό ίσχυε και ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας για το αν κάποιος θα αγοράσει LED ή λαμπτήρες οικονομίας, σήμερα όμως σας διαβεβαιώνω ότι οι τιμές είναι σε επίπεδο που αν κάποιος συγκριτικά θελήσει να αντικαταστήσει μια λαμπτήρα πυράκτωσης 60W θα έπρεπε να αγοράσει μια λαμπτήρα οικονομίας 15W η οποία έχει κόστος περίπου 4,50-5,30 Ευρώ ή μια λαμπτήρα LED 6W με κόστος περίπου 6,00 Ευρώ, άρα διαπιστώνεται και εσείς ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Κατασκευάζετε και τα δικά σας προϊόντα. Τι είδος;
Κατασκευάζουμε δικά μας φωτιστικά περίπου από το 2006. Η γκάμα των φωτιστικών μας καλύπτει πολλές από τις ανάγκες του επαγγελματικού αλλά και του οικιακού φωτισμού. Εκείνο που μας ανέδειξε ως εταιρία κατασκευής φωτιστικών Led είναι τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου και της πισίνας. Στην συνέχεια αναπτύξαμε προϊόντα εσωτερικού χώρου έχοντας πάντα γνώμονα τα υψηλά στάνταρτ στην ποιότητα του φωτισμού.

Η παραγωγή τους απαντά σε περιβαλλοντικά κριτήρια; Αν ναι, ποια;
Η εταιρία μας έχει εναρμονιστεί πλήρως με το πρότυπο RoHS έχοντας επιλέξει τις πρώτες ύλες της με αντίστοιχα κριτήρια.

Η αντικατάσταση ενός συνηθισμένο λαμπτήρα με μία LED ποιες οικονομίες μπορεί να επιτρέψει στον πελάτη;
Η εξοικονόμηση που θα προσφέρει ένας λαμπτήρας Led με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου 60-70%.

Στην Ελλάδα, έχουν αναπτυχθεί σημαντικά η χρήση τους;
Η πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος αγοράζει Led πλέον στην Ελλάδα αλλά δεν έχει την κατάλληλη ενημέρωση για τα ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία ανάλογα με την εφαρμογή. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι πολύ σύντομα η κατάσταση αυτή θα αλλάξει γιατί η νέα γενιά διψά για πληροφόρηση και επιμορφώνεται συνεχώς.

Ποια είναι η άποψή σας για το Περιβάλλον στην Ελλάδα? / Τι κάνετε για την προστασία του (εκτός από την εμπορία, στη προσωπική σας ζωή η και στο γραφείο);
Η προσωπική μου ζωή έχει αλλάξει χρόνο με τον χρόνο ως προς την συνείδηση μου για το περιβάλλον. Ξεκινώντας από το σπίτι όπου οι κάδοι των σκουπιδιών έγιναν δύο (ανακύκλωσης και μη ανακυκλώσιμα), στην εταιρία η χρήση του χαρτιού στους εκτυπωτές έχει μειωθεί στο 80% αφού πλέον η αποθήκευση αλλά και η αποστολή ηλεκτρονικών εγγράφων είναι πιο εύκολη αλλά και αποδεκτή από όλους.

Έχετε νιώθει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που περνά η Ελλάδα; Πως αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες;
Η εταιρία μας όπως ξέρετε είναι 100% Ελληνική με πελατολόγιο 70% Έλληνες και 30% Ευρωπαίους, άρα όπως καταλαβαίνεται η οικονομική κρίση μας επηρέασε άμεσα. Για να μπορέσει πρώτα από όλα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η Ελλάδα, η δική μας συνείδηση μας έστρεψε στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς προτιμώντας Ελληνικά προϊόντα και δημιουργώντας και εμείς αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα στον κλάδο μας.

Πως θα περιγράφετε την οικονομική εξέλιξη της Baris Light;
Η Baris Light στηριζόμενη όλα αυτά τα χρόνια σε ιδία κεφάλαια και όχι σε τραπεζικό δανεισμό σημαίνει πολλά για την εταιρία αφού μέχρι σήμερα συνεχίζει και δραστηριοποιείται στον χώρο με κύρος και αξιοπρέπεια αλλά και με σεβασμό προς τους πελάτες της.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Μπαρή και πολύ καλή συνέχεια.

Camille Delcour (www.missblue.org) Παρασκευή 30 Μαίου 2014

Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα της εταιρείας  στην ιστοσελίδα Baris Light αλλά και στο εκθεσιακό χώρο στη Πάτρα: Υποκ/μα στην διεύθυνση Ακτή Δυμαίων 3, 26222 Πάτρα, Αχαϊα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Τομέα δραστηριοποίησης: εφαρμογές με τεχνολογία LED και τα προϊόντα οπτικών ινών φωτισμού (fiber optics) – πώληση προϊόντων αλλά και μελέτες φωτισμού.

Χαρακτηριστικά προϊόντων και υπηρεσιών: Η εταιρεία Baris Light εμπορεύεται αλλά και κατασκευάζει φωτιστικά με υψηλή ενεργειακή απόδοση αλλά και υψηλών τεχνικών προδιαγραφών. Διαθέτει προϊόντα για όλους τους χώρους: επιχειρήσεων, για το σπίτι, το κήπο, για πισίνες αλλά και για εξωτερικούς χώρους. Η εταιρεία που έχει ως έδρα τη Πάτρα, προτείνει και στους πελάτες που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσει φωτιστική μελέτη για καλύτερη εφαρμογή του φωτισμού στον δικό σας χώρο.

 ISO Certificate

ΔΕΊΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οδηγία RoHS

Η Οδηγία RoHS είναι σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2003, αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης επικίνδυνων ουσιών στα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Η οδηγία RoHS 2002/95 / ΕΚ) Το πρότυπο προβλέπει τη δημιουργία συστημάτων συλλογής, όπου οι καταναλωτές επιστρέφουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα τους δωρεάν. Ο στόχος αυτών των συστημάτων είναι να αυξήσει την ανακύκλωση ή / και την επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων αυτών. Επίσης, απαιτεί την αντικατάσταση των βαρέων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο και το εξασθενές χρώμιο και επιβραδυντικά φλόγας όπως πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB) ή πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE) με ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.

Μια σκέψη;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s